Gå videre til hovedindholdet

Koshari / Egyptisk street food



Overhovedet ikke apropos påske, men dette er en ret jeg meget længe har haft lyst til at prøve - simpelthen fordi den er lidt spøjs.

Det drejer sig om den egyptiske nationalret koshari, som består af både ris OG pasta, linser og kikærter - bundet sammen af en lækker tomatsauce og hjemmeristede løg.

Retten sælges normalt som street food og er da også en smule besværlig at lave selv - mest fordi der både skal koges ris og pasta. Derfor kan den anbefales at lave den som restemad, hvis man i forvejen har noget ris eller pasta i overskud. For det er nemlig en superlækker spise med gode konsistenser og varme krydderier. 

Set bort fra de stegte løg, der drysses over retten med rund hånd, så er dette en ret lavet fuldstændig af tørvarer og konserves, og jeg kan derfor ikke lade være med at skrive mig den bag øret, i fald vi engang kommer ud i et The Last of Us-scenarie, eller hvis en anden mindre uhyggelig virus skulle melde sin ankomst. Tomatsaucen i retten kræver dog en ret velassorteret krydderihylde. Man kan dog sagtens få et fint resultalt selvom man ikke bruger alle krydderierne, ligesom man selvfølgelig kan udelade krydderier man ikke bryder sig om.

Koshari / Egyptisk street food (4 pers)
Sprøde løg
1 stort løg
3 spsk mel
1 tsk salt
Smagsneutral olie til stegning

Tomatsovs
1 løg
1 fed hvidløg
1 tsk kanel
1 tsk paprika
1 tsk spidskommen
1 tsk stødt koriander
½ tsk chili
½ tsk kardemomme
½ tsk muskatnød
1 ds hakkede tomater
Salt & peber
Smagsneutral olie til stegning

Pasta
150 g suppehorn, makaroni eller en anden type "små pastaer" 

Ris og linser
2½ dl ris (jeg brugte brune ris)
½ dåse færdige linser (jeg brugte belugalinser)

Desuden:
Kikærter fra dåse
Lidt frisk koriander eller koriander

Instruktioner:
Sprøde løg:
Skær løget i tynde skiver. Bland mel og salt i en skål og vend løgringene godt heri, så de er dækket af mel. 
Dæk bunden af en pande med et tyndt lag olie, varm op til lidt over middelvarme og kom løgene i et enkelt lag. Steges i 8-10 min til løgene er gyldne og stegte. Rør lidt rundt i dem ind i mellem. Tag løgene op af panden og lad dryppe af på et par stykker køkkenrulle. Når løgene køler lidt af, bliver de helt sprøde.

Tomatsauce:
Hak løg og hvidløg fint. Varm lidt olie i en gryde og kom de to slags løg og alle krydderierne i. Lad stege ved middelvarme til løgene er gennemstegte. Kom de hakkede tomater i og lad simre 15-20 min, til saucen er kogt lidt ind. Smag til med salt og peber. Er saucen lidt bitter, kan man komme et nip sukker i - det plejer at hjælpe.

Kog pastaen efter instruktionerne på pakken.

Kog risen efter instruktionerne på pakken. Bland linserne i risen de sidste 2-3 minutter af kogetiden, så de også bliver varmet godt igennem.

Server enten alle delene, så de spisende selv kan lave deres egen portion eller anret på følgende måde: Ris/linser efterfuldt af pasta, lidt kikærter, en generøs skefuld sauce og et rundhåndet drys sprøde løg og lidt hakket frisk persille eller koriander. 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...