Gå videre til hovedindholdet

Nemme surdejs-boller


Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende. 

Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde.

Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig bliver bedst, hvis den står på køkkenbordet. Men de gange jeg har forsøgt det, er surdejen mugnet på ingen tid. Så nu er min surdej kold, men håndterbar og ikke muggen - kun sur:-) 

Det jeg forsøger at kommunikere er, at jeg på ingen måde er en surdejs-ekspert, MEN jeg har til gengæld en god og meget simpel opskrift, der giver virkeligt gode surdejsboller med et minimum af indsats, som jeg gerne vil dele her. 

I forhold til hvordan man starter en gærdej, vil jeg anbefale at søge efter enten Meyers eller Valdemarsro's opskrift (bare google "surdej", og så dukker de to op, som de første). Hvis man ikke har en surdej og ikke har ambitioner om at få én, kan bollerne også bare bages med ½ pakke gær, men de får så selvfølgelig ikke den karakteristiske lidt syrlige smag fra surdejen ("de sure boller", som mine døtre kalder dem).

Nemme surdejs-boller (ca. 16 stk)
475 g vand (lillefingervarmt)
80 g surdej (eller 25 g gær)
100 g. fuldkorns ølandshvede (eller anden grov mel)
500 g hvedemel + ekstra til udskæring
15 g. fint salt

Vej vandet af og kom det i en stor skål og opløs surdejen eller gæren heri.

Kom groft mel, hvedemel og salt i vandet og rør på røremaskine i 8 min til dejen er glat og skinnende. Dejen er ret "løs", så den er nemmest at røre på maskine.

Dæk skålen med køkkenfilm. Hvis du har mulighed for det så lad den stå på køkkenbordet ½ times tid, så hævningen kommer godt i gang. Stil den i køleskabet til dagen efter eller mindst 8 timer. 

En time eller to før du vil bage, tages dejen ud af køleskabet og står ved stuetemperatur. 

Tænd ovnen på 225 grader varmluft.

Kom godt med mel ud på køkkenbordet og hæld forsigtigt dejen ud herpå og bred dejen lidt ud uden at klemme luftboblerne ud af den. Drys lidt mere mel ud over dejen og skær den ud i 16 stykker. Stykkerne kan bages som de er (så de ser ret rustikke ud) eller de kan formes let til runde boller. 

Fordel bollerne på to bageplader beklædt med bagepapir og bag dem i ca. 15 min. (de skal ikke efterhæve). Er du i tvivl om bollerne er gennembagte, kan du vende én om og banke let på bunden af den. Lyder den hul, er den gennembagt.

Lad bollerne afkøle på en rist. De klistrer en del, hvis man skærer dem, mens de stadig er meget varme.

Kommentarer

  1. Jeg har en god surdej, men alligevel hæver bollerne ikke ret meget i ovnen. Må prøve med et nip gær ekstra næste gang.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja surdej kan godt være lidt drilsk. Man kan også prøve at fodre sin surdej, dagen før den skal bruges - det plejer at hjælpe. Men ja, ellers kan man hjælpe den lidt på vej med en anelse gær, er min erfaring.

      Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte