Nemme surdejs-boller


Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende. 

Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde.

Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig bliver bedst, hvis den står på køkkenbordet. Men de gange jeg har forsøgt det, er surdejen mugnet på ingen tid. Så nu er min surdej kold, men håndterbar og ikke muggen - kun sur:-) 

Det jeg forsøger at kommunikere er, at jeg på ingen måde er en surdejs-ekspert, MEN jeg har til gengæld en god og meget simpel opskrift, der giver virkeligt gode surdejsboller med et minimum af indsats, som jeg gerne vil dele her. 

I forhold til hvordan man starter en gærdej, vil jeg anbefale at søge efter enten Meyers eller Valdemarsro's opskrift (bare google "surdej", og så dukker de to op, som de første). Hvis man ikke har en surdej og ikke har ambitioner om at få én, kan bollerne også bare bages med ½ pakke gær, men de får så selvfølgelig ikke den karakteristiske lidt syrlige smag fra surdejen ("de sure boller", som mine døtre kalder dem).

Nemme surdejs-boller (ca. 16 stk)
475 g vand (lillefingervarmt)
80 g surdej (eller 25 g gær)
100 g. fuldkorns ølandshvede (eller anden grov mel)
500 g hvedemel + ekstra til udskæring
15 g. fint salt

Vej vandet af og kom det i en stor skål og opløs surdejen eller gæren heri.

Kom groft mel, hvedemel og salt i vandet og rør på røremaskine i 8 min til dejen er glat og skinnende. Dejen er ret "løs", så den er nemmest at røre på maskine.

Dæk skålen med køkkenfilm. Hvis du har mulighed for det så lad den stå på køkkenbordet ½ times tid, så hævningen kommer godt i gang. Stil den i køleskabet til dagen efter eller mindst 8 timer. 

En time eller to før du vil bage, tages dejen ud af køleskabet og står ved stuetemperatur. 

Tænd ovnen på 225 grader varmluft.

Kom godt med mel ud på køkkenbordet og hæld forsigtigt dejen ud herpå og bred dejen lidt ud uden at klemme luftboblerne ud af den. Drys lidt mere mel ud over dejen og skær den ud i 16 stykker. Stykkerne kan bages som de er (så de ser ret rustikke ud) eller de kan formes let til runde boller. 

Fordel bollerne på to bageplader beklædt med bagepapir og bag dem i ca. 15 min. (de skal ikke efterhæve). Er du i tvivl om bollerne er gennembagte, kan du vende én om og banke let på bunden af den. Lyder den hul, er den gennembagt.

Lad bollerne afkøle på en rist. De klistrer en del, hvis man skærer dem, mens de stadig er meget varme.

Kommentarer

Populære indlæg