Gå videre til hovedindholdet

Stor mazarintærte med påskepynt



I morgen skal vi til (endnu en) påskefrokost, og det glæder jeg mig rigtig meget til.

Det bliver lidt sammenskudsgilde-agtigt, hvor alle medbringer noget mad til frokosten - og det er sørme, som om min svigerfamilie kender mig, for jeg er blevet bedt om at bage en kage og tage med - og der er jo ikke noget, jeg hellere vil (faktisk har jeg bagt to. Den anden kommer på bloggen snarest - såfremt den bliver vellykket, that is). Så dette er mit bud på en påskepyntet mazarintærte, der forhåbentlig kan række til 15 kageglade mennesker - og selvfølgelig kan bages på alle tidspunkter af året; ikke kun til påske. 
Mazarintærte med påskepynt (ca. 15 pers)
Mørdej
300 g mel
100 g flormelis
Et lille nip fint salt
150 g smør
1 æg
Evt lidt koldt vand

Mazarin
300 g ren, rå marcipan
120 g sukker
75 g. smør
2 æg

Derudover:
200 g mørk chokolade
Små chokolade påskeæg
Skovsyre (blomster og blade)

Start med mørdejen.

Bland mel, flormelis og fint salt i en skål og kom smørret i i mindre stykker. Smuldr smørret i til konsistensen er som groft rasp. Saml dejen med et sammenpisket æg. Hvis dejen er for tør til at samle, kan der tilsættes en anelse iskoldt vand, til dejen præcis kan samles. Sæt dejen på køl i ½ time.

Imens laves mazarinmassen.
Marcipan æltes med sukker, smør og æg til en blød (velsmagende) masse. Skær evt. marcipan og smør i mindre stykker - det gør det nemmere at få det hele blandet godt sammen.

Tænd ovnen på 175 grader varmluft.

Tag mørdejen ud og rul den ud. Jeg har brugt en firkantet tærteform ( 21 x 28 cm), men en helt almindelig rund tærteform kan også sagtens bruges - dog skal man nok lave en lidt mindre portion mørdej. Kom forsigtigt den udrullede dej over i formen og tryk den godt op af siderne. Kom mazarinmassen i og bred den ud i formen, så massen ligger nogenlunde plant.

Bages midt i ovnen i ca. 30 min. Hvis den begynder at blive meget mørk, kan den dækkes med lidt sølvpapir, mens den bager færdig.

Lad tærten afkøles helt i formen, inden den pyntes.

Før chokoladen smeltes, bruges en lang, skarp kniv til at rive lidt chokoladeflager af til ekstra pynt. Man kan også bare hakke lidt af chokoladen.

Smelt forsigtigt resten af chokoladen over et vandbad og fordel den smeltede chokolade over mazarinmassen. Når chokoladen er næsten størknet, pyntes med chokoladeflager og påskeæg (så sidder de nemlig fast i chokoladen og skrider ikke rundt). Umiddelbart før servering pyntes med spiselige blomster, her skovsyre.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...