Gå videre til hovedindholdet

Naan


Jeg kan selvfølgelig ikke sige det med absolut sikkerhed, da jeg desværre ikke har smagt alle slags brød - men for mig er det perfekte madbrød indisk naan. Naan er bløde, luftige og smagfulde - og så er de nemme at bage. Jeg har bagt mange forskellige versioner gennem årene, men dette er min absolutte yndlingsopskrift. Naan smager allerbedst, når de lige er hevet ud af ovnen, og hvis de bliver bagt med ghee, som man kan finde i mange etniske/special-butikker, men almindelig smør kan også gå an i en snæver vending. Det går også fint an at bage en stor portion og så fryse nogle af brødene. De skal bare lunes igen i ovnen i 5-7 minutter ved 100 grader.

Naan (10-12 stk)
½ pakke gær (25 gr)
2 dl vand
2 tsk sukker
1½ dl neutral yoghurt
1 æg
50 g ghee eller smør + ekstra til pensling
1 tsk fin salt
Ca 500 g hvedemel + ekstra til udrulning
Evt 1 spsk nigella-frø/Jomfru i det grønne

Opløs gæren i vandet. Smelt ghee'en/smørret. Kom smeltet ghee/smør, sukker, æg, yoghurt, mel og salt i skålen med gær og vand, og ælt dejen godt igennem (8-10 min). Det er nemmest med en røremaskine for dejen er ret klistret. 

Dæk skålen med dej med et fugtigt klæde og lad dejen hæve sig stor og lækker et lunt sted i 2 timer.

Tænd ovnen på 225 grader varmluft, og lad bagepladerne blive i ovnen, så de også bliver varme.

Hæld dejen ud på på et meldækket bord og del den i 10 (eller 12 for lidt mindre naan). Form dem til flade aflange/tåreformede brød og læg fordel dem på to stykker bagepapir. Pensl brødene med lidt mere smeltet ghee/smør og drys evt med nigella-frø. Tag den varme bageplade ud af ovnen og list bagepapiret med brød over herpå. Bag brødene i ovnen ca. 10 min. Hvis brødene er blevet hårde, kan man lægge et rent og tørt viskestykke over dem, lige når de er kommet ud af ovnen - dampen gør dem bløde og lækre igen.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...