Gå videre til hovedindholdet

Bircher muesli


Bircher muesli er en kold havregrød, der ikke koges, men istedet står på køl og og trækker natten over. Det er meget mere lækkert, end det lige umiddelbart lyder!

Bircher muesli blev udviklet i 1890'erne af den schweiziske læge Maximilian Bircher-Benner, der ønskede, at patienterne skulle have mulighed for at få en god og sund morgenmad, mens de var indlagt på hospitalet (noget man godt kunne ønske sig blev bedre for nutidens patienter også).

I den originale version blev havregryn blandet med mælk, revet æble og citronsaft, som så trak natten over, og om morgenen blev grøden så blandet med yoghurt og masser af frisk frugt og nødder. Og det er jo ikke fordi det er en uoverkommelig opgave at røre de få ting sammen om aftenen, før man går til ro, men min version af bircher mueslien er altså endnu nemmere og faktisk også endnu mere blød og cremet, fordi der i stedet for komælk bruges mandelmælk, som lige er anelse tykkere end almindelig mælk og har en dejlig nøddesmag (selvsagt).

I denne version har jeg drysset chiafrø, poppede quinoa, sprøde vindruer og æbler på grøden, men man kan slippe afsted med at putte snart sagt hvad som helst ovenpå den. Det smager f.eks. dejligt at hælde lidt flydende honning på, friske bær, tørret frugt, frø, kerner eller hakkede nødder. Det er også lækkert med pærer, bananer eller nektariner i skiver eller tern. Min yngste kan godt lide at komme lidt peanut butter i eller drysse lidt kokosmel ovenpå. Man kan kort sagt variere grøden i det uendelige, og den er en skøn start på dagen!
Bircher muesli (2 pers)
Grød
3 dl fintvalsede havregryn
4½ dl mandelmælk
½ tsk vanillesukker
1 tsk kanel
1 nip fint salt

Toppings, f.eks.
Chiafrø
Poppede quinoa
½ æble
Vindruer
Skovsyre

Rør alle ingredienserne til grøden godt sammen i en skål, smag evt. til med lidt mere kanel og salt. Dæk til med husholdningsfilm og lad stå på køl natten over.

Om morgnen røres den kolde grød igennem, anrettes i to skåle og pyntes med forskellige toppings. 

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte