Bircher muesli


Bircher muesli er en kold havregrød, der ikke koges, men istedet står på køl og og trækker natten over. Det er meget mere lækkert, end det lige umiddelbart lyder!

Bircher muesli blev udviklet i 1890'erne af den schweiziske læge Maximilian Bircher-Benner, der ønskede, at patienterne skulle have mulighed for at få en god og sund morgenmad, mens de var indlagt på hospitalet (noget man godt kunne ønske sig blev bedre for nutidens patienter også).

I den originale version blev havregryn blandet med mælk, revet æble og citronsaft, som så trak natten over, og om morgenen blev grøden så blandet med yoghurt og masser af frisk frugt og nødder. Og det er jo ikke fordi det er en uoverkommelig opgave at røre de få ting sammen om aftenen, før man går til ro, men min version af bircher mueslien er altså endnu nemmere og faktisk også endnu mere blød og cremet, fordi der i stedet for komælk bruges mandelmælk, som lige er anelse tykkere end almindelig mælk og har en dejlig nøddesmag (selvsagt).

I denne version har jeg drysset chiafrø, poppede quinoa, sprøde vindruer og æbler på grøden, men man kan slippe afsted med at putte snart sagt hvad som helst ovenpå den. Det smager f.eks. dejligt at hælde lidt flydende honning på, friske bær, tørret frugt, frø, kerner eller hakkede nødder. Det er også lækkert med pærer, bananer eller nektariner i skiver eller tern. Min yngste kan godt lide at komme lidt peanut butter i eller drysse lidt kokosmel ovenpå. Man kan kort sagt variere grøden i det uendelige, og den er en skøn start på dagen!
Bircher muesli (2 pers)
Grød
3 dl fintvalsede havregryn
4½ dl mandelmælk
½ tsk vanillesukker
1 tsk kanel
1 nip fint salt

Toppings, f.eks.
Chiafrø
Poppede quinoa
½ æble
Vindruer
Skovsyre

Rør alle ingredienserne til grøden godt sammen i en skål, smag evt. til med lidt mere kanel og salt. Dæk til med husholdningsfilm og lad stå på køl natten over.

Om morgnen røres den kolde grød igennem, anrettes i to skåle og pyntes med forskellige toppings. 

Kommentarer

Populære indlæg