Gå videre til hovedindholdet

Aglio e olio med citron og sprød oste-rasp



Så er der endnu en nem og klassisk pasta-ret på menuen. Retten hedder aglio e olio, hvilket betyder hvidløg og olie. Den er ikke specielt børne-venlig - ihvertfald ikke hvis man har smagsforskrækkede børn som mine -  for der er både ansjoser, kapers, hvidløg og hvidvin i. Men mama mia, hvor er den god! Her er retten desuden peppet op med sprøde brødkrummer med ost, og det klæder retten virkelig godt med lidt knas. Der skal som nævnt også hvidvin i, og så kan man jo lige så godt nyde et glas af den, mens man spiser spaghettien - så totalt win-win.
Aglio e olio med citron og sprød osterasp (4 pers)
Oste-rasp
2-3 skiver tørt, hvidt brød
3-4 spsk olivenolie
1 dl revet Pecorino Romano (eller lign)
Salt & peber

Aglio e olio
500 g spaghetti
2 spsk olivenolie
2-3 ansjoser (kan udelades), skåret i mindre dele
4 fed hvidløg, finthakkede
3 spsk kapers
Skal & saft fra ½ øko citron
1 dl hvidvin
Lidt friskhakket persille

Start med osteraspen.
Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
Smuldr brødet og spred det ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Bland osten i. Hæld olien over og smuldr den godt ud i brødet med fingrene. Krydr med salt og peber og kom pladen i ovnen i ca. 10 min. Vend rundt i raspen undervejs og hold øje med at den ikke brænder på. Den skal være sprød men ikke for mørk.

Aglio e olio
Sæt vand med salt over til spaghettien. Kog spaghettien til den er ca. 1½ minut fra at være al dente.
Varm imens olien op i en pande, kon ansjoser i og rør rundt til de er opløst i den varme olie. Tilsæt de finthakkede hvidløg, og lad dem stege med et par minutter over medium varme. Kom også kapers, citronskal, saft og vin i og lad simre til spaghettien er næsten færdig. Tag spaghettien op med en hulske/pastaske, og kom den over i saucen med det vand, der hænger ved spaghettien. Lad simre til spaghettien er al dente.

Server straks med oste-raspen og lidt friskhakket persille.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...