Gå videre til hovedindholdet

Aglio e olio med citron og sprød oste-rasp



Så er der endnu en nem og klassisk pasta-ret på menuen. Retten hedder aglio e olio, hvilket betyder hvidløg og olie. Den er ikke specielt børne-venlig - ihvertfald ikke hvis man har smagsforskrækkede børn som mine -  for der er både ansjoser, kapers, hvidløg og hvidvin i. Men mama mia, hvor er den god! Her er retten desuden peppet op med sprøde brødkrummer med ost, og det klæder retten virkelig godt med lidt knas. Der skal som nævnt også hvidvin i, og så kan man jo lige så godt nyde et glas af den, mens man spiser spaghettien - så totalt win-win.
Aglio e olio med citron og sprød osterasp (4 pers)
Oste-rasp
2-3 skiver tørt, hvidt brød
3-4 spsk olivenolie
1 dl revet Pecorino Romano (eller lign)
Salt & peber

Aglio e olio
500 g spaghetti
2 spsk olivenolie
2-3 ansjoser (kan udelades), skåret i mindre dele
4 fed hvidløg, finthakkede
3 spsk kapers
Skal & saft fra ½ øko citron
1 dl hvidvin
Lidt friskhakket persille

Start med osteraspen.
Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
Smuldr brødet og spred det ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Bland osten i. Hæld olien over og smuldr den godt ud i brødet med fingrene. Krydr med salt og peber og kom pladen i ovnen i ca. 10 min. Vend rundt i raspen undervejs og hold øje med at den ikke brænder på. Den skal være sprød men ikke for mørk.

Aglio e olio
Sæt vand med salt over til spaghettien. Kog spaghettien til den er ca. 1½ minut fra at være al dente.
Varm imens olien op i en pande, kon ansjoser i og rør rundt til de er opløst i den varme olie. Tilsæt de finthakkede hvidløg, og lad dem stege med et par minutter over medium varme. Kom også kapers, citronskal, saft og vin i og lad simre til spaghettien er næsten færdig. Tag spaghettien op med en hulske/pastaske, og kom den over i saucen med det vand, der hænger ved spaghettien. Lad simre til spaghettien er al dente.

Server straks med oste-raspen og lidt friskhakket persille.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte