Gå videre til hovedindholdet

Hobnobs / Havresmåkager med chokolade




En af mine kolleger var for nylig så ubetænksom venlig at forklare mig, at både Digestive-kiks og Hobnobs slet ikke er kiks, men SMÅKAGER. Han uddybede venligt, at det var bare var et snedigt marketingstrick at kalde disse små herligheder for kiks, at stille dem på samme hylde som almindelige kiks og at fremhæve deres indehold af groft mel og havre, for at småbørns-forældre (såsom yours truly) og folk med fordøjelsesproblemer hiver dem ned fra hylderne i den tro, at de på et eller andet niveau er sunde. 

Jeg vidste, det jo egentlig godt, men man kan jo godt komme til at "glemme" den slags, når ulvetimen raser, og børnene trænger til noget til den lille sult. Men at der virkelig ER tale om små kager og ikke grove kiks, går for alvor op for én, når man kaster sig ud i selv at bage hobnobs/digestive. De er såre simple at fremstille, men det kræver både ret massive mængder smør og brun farin at få dem til at smage hen i nærheden af originalen. Så hvorfor ikke tone rent flag ved at smørre dem ind i lidt chokolade også? Så er man ihvertfald mindre i tvivl om, at vi er ude i en småkage her.

Opskriften her giver små lækre kager, der smager som en blanding af digestives og hobnobs og er hurtige og nemme at lave. 

Hobnobs (12-15 stk)
100 g hvedemel + ekstra til udrulning
75 g fuldkornshvedemel
150 g havregryn
100 g brun farin
½ tsk natron
½ tsk bagepulver
Et nip fint salt
150 g smør
2-3 spsk mælk
100 g chokolade (jeg brugte mørk chokolade)

Start med at blende havregrynene til groft mel. Bland almindeligt og groft hvedemel samt havremel med farin,  salt, natron og bagepulver i en skål. Skær smørret i mindre stykker, og smuldr det i melet til det ligner groft rasp. Saml dejen med lidt kold mælk. Dejen må gerne være noget klæg. Rul den til en kugle, pak den ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i15- 20 min.

Tænd ovnen på 175 grader varmluft.

Rul dejen ud på en meldrysset flade til den er ca ½ cm tyk. Udstik cirkler på ca. 6 cm i diameter (jeg brugte et almindeligt vandglas til udstikning). Saml den overskydende dej og rul den ud igen. Forstsæt til der ikke er mere dej. 

Kom kagerne på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag dem midt i ovnen i 12-15 min. til de er gyldne i kanten. De må ikke blive for mørke.

Lad kagerne afkøle helt. Smelt chokoladen over et vandbad og pensl den på bagsiden af kagerne. Lad chokoladen størkne helt, inden kagerne serveres.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...