Hobnobs / Havresmåkager med chokolade
En af mine kolleger var for nylig så ubetænksom venlig at forklare mig, at både Digestive-kiks og Hobnobs slet ikke er kiks, men SMÅKAGER. Han uddybede venligt, at det var bare var et snedigt marketingstrick at kalde disse små herligheder for kiks, at stille dem på samme hylde som almindelige kiks og at fremhæve deres indehold af groft mel og havre, for at småbørns-forældre (såsom yours truly) og folk med fordøjelsesproblemer hiver dem ned fra hylderne i den tro, at de på et eller andet niveau er sunde. 

Jeg vidste, det jo egentlig godt, men man kan jo godt komme til at "glemme" den slags, når ulvetimen raser, og børnene trænger til noget til den lille sult. Men at der virkelig ER tale om små kager og ikke grove kiks, går for alvor op for én, når man kaster sig ud i selv at bage hobnobs/digestive. De er såre simple at fremstille, men det kræver både ret massive mængder smør og brun farin at få dem til at smage hen i nærheden af originalen. Så hvorfor ikke tone rent flag ved at smørre dem ind i lidt chokolade også? Så er man ihvertfald mindre i tvivl om, at vi er ude i en småkage her.

Opskriften her giver små lækre kager, der smager som en blanding af digestives og hobnobs og er hurtige og nemme at lave. 

Hobnobs (12-15 stk)
100 g hvedemel + ekstra til udrulning
75 g fuldkornshvedemel
150 g havregryn
100 g brun farin
½ tsk natron
½ tsk bagepulver
Et nip fint salt
150 g smør
2-3 spsk mælk
100 g chokolade (jeg brugte mørk chokolade)

Start med at blende havregrynene til groft mel. Bland almindeligt og groft hvedemel samt havremel med farin,  salt, natron og bagepulver i en skål. Skær smørret i mindre stykker, og smuldr det i melet til det ligner groft rasp. Saml dejen med lidt kold mælk. Dejen må gerne være noget klæg. Rul den til en kugle, pak den ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i15- 20 min.

Tænd ovnen på 175 grader varmluft.

Rul dejen ud på en meldrysset flade til den er ca ½ cm tyk. Udstik cirkler på ca. 6 cm i diameter (jeg brugte et almindeligt vandglas til udstikning). Saml den overskydende dej og rul den ud igen. Forstsæt til der ikke er mere dej. 

Kom kagerne på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag dem midt i ovnen i 12-15 min. til de er gyldne i kanten. De må ikke blive for mørke.

Lad kagerne afkøle helt. Smelt chokoladen over et vandbad og pensl den på bagsiden af kagerne. Lad chokoladen størkne helt, inden kagerne serveres.

Kommentarer

Populære indlæg