Gå videre til hovedindholdet

Hobnobs / Havresmåkager med chokolade
En af mine kolleger var for nylig så ubetænksom venlig at forklare mig, at både Digestive-kiks og Hobnobs slet ikke er kiks, men SMÅKAGER. Han uddybede venligt, at det var bare var et snedigt marketingstrick at kalde disse små herligheder for kiks, at stille dem på samme hylde som almindelige kiks og at fremhæve deres indehold af groft mel og havre, for at småbørns-forældre (såsom yours truly) og folk med fordøjelsesproblemer hiver dem ned fra hylderne i den tro, at de på et eller andet niveau er sunde. 

Jeg vidste, det jo egentlig godt, men man kan jo godt komme til at "glemme" den slags, når ulvetimen raser, og børnene trænger til noget til den lille sult. Men at der virkelig ER tale om små kager og ikke grove kiks, går for alvor op for én, når man kaster sig ud i selv at bage hobnobs/digestive. De er såre simple at fremstille, men det kræver både ret massive mængder smør og brun farin at få dem til at smage hen i nærheden af originalen. Så hvorfor ikke tone rent flag ved at smørre dem ind i lidt chokolade også? Så er man ihvertfald mindre i tvivl om, at vi er ude i en småkage her.

Opskriften her giver små lækre kager, der smager som en blanding af digestives og hobnobs og er hurtige og nemme at lave. 

Hobnobs (12-15 stk)
100 g hvedemel + ekstra til udrulning
75 g fuldkornshvedemel
150 g havregryn
100 g brun farin
½ tsk natron
½ tsk bagepulver
Et nip fint salt
150 g smør
2-3 spsk mælk
100 g chokolade (jeg brugte mørk chokolade)

Start med at blende havregrynene til groft mel. Bland almindeligt og groft hvedemel samt havremel med farin,  salt, natron og bagepulver i en skål. Skær smørret i mindre stykker, og smuldr det i melet til det ligner groft rasp. Saml dejen med lidt kold mælk. Dejen må gerne være noget klæg. Rul den til en kugle, pak den ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i15- 20 min.

Tænd ovnen på 175 grader varmluft.

Rul dejen ud på en meldrysset flade til den er ca ½ cm tyk. Udstik cirkler på ca. 6 cm i diameter (jeg brugte et almindeligt vandglas til udstikning). Saml den overskydende dej og rul den ud igen. Forstsæt til der ikke er mere dej. 

Kom kagerne på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag dem midt i ovnen i 12-15 min. til de er gyldne i kanten. De må ikke blive for mørke.

Lad kagerne afkøle helt. Smelt chokoladen over et vandbad og pensl den på bagsiden af kagerne. Lad chokoladen størkne helt, inden kagerne serveres.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte