Gå videre til hovedindholdet

Mere kage til efterårsferien: Tunesiske kaffebrøds-cookies de luxe


"Don't mess with perfection", siger de. Og "If it ain't broke, don't fix it". 

Og det kan der godt være noget om. Men selvom Sallings tunesiske kaffebrød står for mig som en af de ypperste kager i kongeriget, så har jeg tilladt mig at udvikle en variation, som jeg rent  faktisk synes er en forbedring. Tillad mig at forklare:

Tunesiske kaffebrød er sprød mørdej formet som horn omkring blødt fyld af marcipan, sukker og kakao og derefter drysset med knasende mandelplitter og perlesukker. SÅ godt! Min eneste anke har dog altid været, at kagen har tendens til at blive en anelse tør, fordi den mestendels består af mørdej. Derudover har fyldet det også med at løbe ud og lægge sig som en (indrømmet) meget lækker karamel rundt om kaffebrøds-hornet. Derfor har jeg i denne upgrade lukket fyldet inde i en småkage-lignende form, så det ikke løber nogen vegne. Og dertil er mørdej-fyld ratioen meget mere passende efter mine smagsløg. 

Grunden til at jeg oveni dette også kalder kagerne for de luxe er - foruden det ekstra fyld - at der også er skruet lidt op for smagen i mørdejen med hjælp fra vanilliesukker og mit yndlingskage-krydderi: kardemomme.

Opskriften er udviklet som en variation over den skønne kaffebrødsopskrift, der er at finde i Sif Orellanas fortryllende bog, Rollinger og Roulade. 

Tunesiske kaffebrøds-cookies (12 stk)
Mørdej
100 g rørsukker
1 tsk bagepulver
300 g mel + lidt mere til udrulning
1 tsk vanillesukker
1 lille tsk kardemomme
150 g koldt smør
1 æg
Evt lidt koldt vand

Fyld
75 g. blødt smør
75 g. sukker
75 g ren rå marcipan
1 stor spsk kakao

1 æg til pensling
Hakkede mandler
Perlesukker
Evt. tørrede rosenblade

Start med mørdejen: Bland først de tørre ingredienser i en skål: Mel, bagepulver, sukker og vanillesukker. Skær den kolde smør i mindre tern og gnid den ind i melbalndingen til den ligner rasp. Pisk ægget i en lille skål og brug den til at samle dejen. Hvis ægget alene ikke kan gøre det, kan man tilsætte en lille smule kold vand, men brug kun lidt ad gangen: Dejen skal kun lige være samlet og skal ikke blive klistret.

Rul dejen til en kugle, kom husholdningsfilm om og kom den i køleskabet ½ time. Smør

Imens kan du lave (og prøvesmage!) fyldet. Det er nemt: Smør, sukker, marcipan og kakao blandes godt sammen til en jævn masse. Lad det stå i stuetemperatur til mørdejen er færdig med at køle ned i køleskabet.

Tænd ovnen på 160 grader varmluft.

Tag mørdejen ud og rul den relativt tyndt ud på et meldrysset bord. Dejen må gerne være 3-4 mm tyk. 

Brug nu et glas eller en rund udstikker på ca. 7 cm i diameter til at stikke i alt 24 cirkler ud af dejen (dette gøres ad flere omgange, hvor man stikker dej ud og ruller den overskydende dej ud igen). Del nu marcipanmassen i 12 dele og rul til kugler, som placeres på den ene halvdel af cirklerne. Dyp din pegefinger i lidt koldt vand og kør det hele vejen rundt i kanten af cirklen (det skal bare fugtes, ikke sjaskes til. Blev der sagt) og placer herefter de restende dejcirkler ovenpå. Tryk (nu med tørre fingre) godt rundt i kanten, så kagerne er helt lukkede om fyldet.

Pensl med pisket æg og drys med perlesukker og hakkede mandler/ mandelsplitter.

Bag kagerne 12-15 min. midt i ovnen. Hold lidt øje med dem efter 12 minutter. De skal være gyldne i kanten og bagte, men ikke mørke, for så bliver dejen meget kedelig.

Smager godt nybagte, men kan sagtens holde sig et par dage i en lukket beholder. Pynt evt. med tørrede rosenblade inden servering ( det hedder jo tunesiske kaffebrød).

Kommentarer

  1. Mega god opskrift har ikke prøvet den men ved bare den er god……#elsker kager#follow4follow ups undskyld det her er jo ikke Instagram 🤣🤣🤣

    SvarSlet
    Svar
    1. Haha, det er en rigtig kagekender, der kan se alene på opskriften, at det bliver godt:-)

      Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte