Gå videre til hovedindholdet

Rustikke rug-sigteboller med æble og valnød


Åh, det her efterår er alt, alt for travlt. Travlt på arbejde, hvor jeg tit er afsted på mini-et-dags-feltarbejde eller ude til interviews og travlt derhjemme med alverdens arrangementer både for børn og voksne. Der er nogen, der trives med mange sociale arrangementer, men jeg kan mærke, at min introverte natur bliver udfordret, når jeg ikke lige en gang i mellem kan trække mig til bare og ikke skal forholde mig til noget. 


Noget af det, der virkelig gør mig godt, når jeg har alt for travlt er at bage. Om det er boller, brød eller kage er underordnet. Det er bare så afslappende og nærmest meditativt at blande en række ingredienser og putte det i ovnen for bagefter at kunne trække duftende bagværk ud.

Disse boller er en efterårsfavorit med æbler og valnødder og er dejlige både at bage og spise.
Rug-sigteboller med æble og valnød (12-16 stk)
30 g gær
4 dl kærnemælk
1 dl vand
2 tsk honning, gerne acaie-honning
2 tsk salt
2 æbler
150 g sigtemel
150 g rugmel
Ca. 200 g hvedemel + ekstra til æltning
100 g. grofthakkede valnødder

Kærnemælk og vand blandes i en røreskål, og gæren røres ud heri, til den er helt opløst. Tilsæt salt og honning.

Skræl æblerne og riv dem på den fine side af rivejernet (selvfølgelig uden kernehuset). Bland æble i mælkeblandingen. Tilsæt sigte-, rug- og det meste af hvedemelet og ælt dejen igennem i 10 min. Det er nemmest med en røremaskine, da dejen er ret våd. Når dejen er æltet færdig æltes de grofthakkede valnødder i.

Drys dejen godt med mel og lad den hæve et lunt sted under et fugtigt klæde i 2 timer.

Slå dejen ned, og hæld den ud på et meldrysset bord. Del dejen i 12-16 stykker afhængigt af, hvor store boller du vil have. Form dejen til boller. Drys bollerne med lidt hvedemel og stil dem til hævning på en eller to bageplader beklædt med bagepapir. Hæver under et fugtigt klæde et lunt sted i 45 min.

Varm ovnen op til 200 grader varmluft og bag boller ne i ca. 20 min. Hold øje med de ikke bliver for mørke. Bank under bunden på en af bollerne - lyder den hul er bollerne færdige.
Lad køle af på en rist.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...