Rustikke rug-sigteboller med æble og valnød


Åh, det her efterår er alt, alt for travlt. Travlt på arbejde, hvor jeg tit er afsted på mini-et-dags-feltarbejde eller ude til interviews og travlt derhjemme med alverdens arrangementer både for børn og voksne. Der er nogen, der trives med mange sociale arrangementer, men jeg kan mærke, at min introverte natur bliver udfordret, når jeg ikke lige en gang i mellem kan trække mig til bare og ikke skal forholde mig til noget. 


Noget af det, der virkelig gør mig godt, når jeg har alt for travlt er at bage. Om det er boller, brød eller kage er underordnet. Det er bare så afslappende og nærmest meditativt at blande en række ingredienser og putte det i ovnen for bagefter at kunne trække duftende bagværk ud.

Disse boller er en efterårsfavorit med æbler og valnødder og er dejlige både at bage og spise.
Rug-sigteboller med æble og valnød (12-16 stk)
30 g gær
4 dl kærnemælk
1 dl vand
2 tsk honning, gerne acaie-honning
2 tsk salt
2 æbler
150 g sigtemel
150 g rugmel
Ca. 200 g hvedemel + ekstra til æltning
100 g. grofthakkede valnødder

Kærnemælk og vand blandes i en røreskål, og gæren røres ud heri, til den er helt opløst. Tilsæt salt og honning.

Skræl æblerne og riv dem på den fine side af rivejernet (selvfølgelig uden kernehuset). Bland æble i mælkeblandingen. Tilsæt sigte-, rug- og det meste af hvedemelet og ælt dejen igennem i 10 min. Det er nemmest med en røremaskine, da dejen er ret våd. Når dejen er æltet færdig æltes de grofthakkede valnødder i.

Drys dejen godt med mel og lad den hæve et lunt sted under et fugtigt klæde i 2 timer.

Slå dejen ned, og hæld den ud på et meldrysset bord. Del dejen i 12-16 stykker afhængigt af, hvor store boller du vil have. Form dejen til boller. Drys bollerne med lidt hvedemel og stil dem til hævning på en eller to bageplader beklædt med bagepapir. Hæver under et fugtigt klæde et lunt sted i 45 min.

Varm ovnen op til 200 grader varmluft og bag boller ne i ca. 20 min. Hold øje med de ikke bliver for mørke. Bank under bunden på en af bollerne - lyder den hul er bollerne færdige.
Lad køle af på en rist.

Kommentarer

Populære indlæg