Gå videre til hovedindholdet

Rustikke rug-sigteboller med æble og valnød


Åh, det her efterår er alt, alt for travlt. Travlt på arbejde, hvor jeg tit er afsted på mini-et-dags-feltarbejde eller ude til interviews og travlt derhjemme med alverdens arrangementer både for børn og voksne. Der er nogen, der trives med mange sociale arrangementer, men jeg kan mærke, at min introverte natur bliver udfordret, når jeg ikke lige en gang i mellem kan trække mig til bare og ikke skal forholde mig til noget. 


Noget af det, der virkelig gør mig godt, når jeg har alt for travlt er at bage. Om det er boller, brød eller kage er underordnet. Det er bare så afslappende og nærmest meditativt at blande en række ingredienser og putte det i ovnen for bagefter at kunne trække duftende bagværk ud.

Disse boller er en efterårsfavorit med æbler og valnødder og er dejlige både at bage og spise.
Rug-sigteboller med æble og valnød (12-16 stk)
30 g gær
4 dl kærnemælk
1 dl vand
2 tsk honning, gerne acaie-honning
2 tsk salt
2 æbler
150 g sigtemel
150 g rugmel
Ca. 200 g hvedemel + ekstra til æltning
100 g. grofthakkede valnødder

Kærnemælk og vand blandes i en røreskål, og gæren røres ud heri, til den er helt opløst. Tilsæt salt og honning.

Skræl æblerne og riv dem på den fine side af rivejernet (selvfølgelig uden kernehuset). Bland æble i mælkeblandingen. Tilsæt sigte-, rug- og det meste af hvedemelet og ælt dejen igennem i 10 min. Det er nemmest med en røremaskine, da dejen er ret våd. Når dejen er æltet færdig æltes de grofthakkede valnødder i.

Drys dejen godt med mel og lad den hæve et lunt sted under et fugtigt klæde i 2 timer.

Slå dejen ned, og hæld den ud på et meldrysset bord. Del dejen i 12-16 stykker afhængigt af, hvor store boller du vil have. Form dejen til boller. Drys bollerne med lidt hvedemel og stil dem til hævning på en eller to bageplader beklædt med bagepapir. Hæver under et fugtigt klæde et lunt sted i 45 min.

Varm ovnen op til 200 grader varmluft og bag boller ne i ca. 20 min. Hold øje med de ikke bliver for mørke. Bank under bunden på en af bollerne - lyder den hul er bollerne færdige.
Lad køle af på en rist.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)