Gå videre til hovedindholdet

Kedgeree med brune ris og bagt torsk


Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg ikke er fan af halloween. Jeg er generelt skræmt nok i forvejen, og orange og sort holder bare slet, slet ikke.

Sidste år slap jeg uden om halloween her på bloggen (hvor det jo trods alt er mig, der bestemmer) ved i stedet at fejre den fantastiske mexikanske højtid, De dødes dag (se f.eks. her https://alverdensmad1.blogspot.dk/2016/10/de-ddes-dag-huevos-rancheros-og-et-mad.html og her https://alverdensmad1.blogspot.dk/2016/11/de-ddes-dag-avocado-paletas.html). Og i år har jeg tænkt mig at fokusere på Diwali, som er en hinduistisk lysfest, der finder sted i oktober, dvs. stort set samtidig med den stygge halloween. 

Det er derfor min plan, at der i de næste par indlæg skal være indisk mad på programmet, fordi Indien netop er et af de steder, hvor man fejrer Diwali. 

Fiskeretten kedgeree er egentlig en indisk morgenmadsret, men jeg serverer den som aftensmad - og det fungerer altså glimrende. Desuden laves retten typisk med røget kuller. Det ved jeg ikke, hvordan man skal få sine små, fedtede fingre i, når man bor i Tilst og ikke har kørekort, så derfor er denne udgave med frisk torsk. 

Mere om Diwali (og hvorfor det er langt, langt bedre end Halloween) i næste indlæg.
Kedgeree med brune ris og bagt torsk (2 pers)
300 g frisk torsk med skind
10 g. smør
Groft salt

1½ dl brune ris

1 løg
Ghee eller smagsneutral olie eller smør
2 cm frisk ingefær
1 fed hvidløg
1-2 tsk god karry

2 æg

Frisk koriander
Frisk rød chili i tynde skiver
Citron i skiver (til servering)

Tænd ovnen på 190 grader varmluft. Læg torsken i et ovnfast fad med skindsiden nedad, læg små stykker smør ovenpå og drys med salt. Bag ca. 10 min (der er ret svært at angive tid her, for det kommer helt an på, hvor tykt torskestykket er, men hellere underbagt end overbagt. Den kan altid stege færdig på panden med risene).

Kog risene efter anvisningen på pakken. (Jeg plejer at bruge ca 3 dl saltet vand til at koge 1½ dl ris). Lad risen dampe godt af, så det ikke er for fugtigt.

Hak løget og steg det i en pande med fedtstoffet. Drys karryen i, og lad det simre til løgene er gennemsigtige. Tilsæt risene og steg ved god varme, så nogle af risene bliver lidt sprødes.

Imens koges æggene: Varm vand op i en kasserolle til det koger, kom æg i og kog dem 7-8 min for blødkogte æg.

Fjern skindet fra torsken og flæk fisken i mindre stykker, der kommes over til risen i panden. Skru ned for varmen, så torsken ikke bliver for tør.

Pil og del æggene i to og server dem med den varme kedgeree. Server desuden gerne med citronskiver, frisk koriander og chili.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...