Kedgeree med brune ris og bagt torsk


Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg ikke er fan af halloween. Jeg er generelt skræmt nok i forvejen, og orange og sort holder bare slet, slet ikke.

Sidste år slap jeg uden om halloween her på bloggen (hvor det jo trods alt er mig, der bestemmer) ved i stedet at fejre den fantastiske mexikanske højtid, De dødes dag (se f.eks. her https://alverdensmad1.blogspot.dk/2016/10/de-ddes-dag-huevos-rancheros-og-et-mad.html og her https://alverdensmad1.blogspot.dk/2016/11/de-ddes-dag-avocado-paletas.html). Og i år har jeg tænkt mig at fokusere på Diwali, som er en hinduistisk lysfest, der finder sted i oktober, dvs. stort set samtidig med den stygge halloween. 

Det er derfor min plan, at der i de næste par indlæg skal være indisk mad på programmet, fordi Indien netop er et af de steder, hvor man fejrer Diwali. 

Fiskeretten kedgeree er egentlig en indisk morgenmadsret, men jeg serverer den som aftensmad - og det fungerer altså glimrende. Desuden laves retten typisk med røget kuller. Det ved jeg ikke, hvordan man skal få sine små, fedtede fingre i, når man bor i Tilst og ikke har kørekort, så derfor er denne udgave med frisk torsk. 

Mere om Diwali (og hvorfor det er langt, langt bedre end Halloween) i næste indlæg.
Kedgeree med brune ris og bagt torsk (2 pers)
300 g frisk torsk med skind
10 g. smør
Groft salt

1½ dl brune ris

1 løg
Ghee eller smagsneutral olie eller smør
2 cm frisk ingefær
1 fed hvidløg
1-2 tsk god karry

2 æg

Frisk koriander
Frisk rød chili i tynde skiver
Citron i skiver (til servering)

Tænd ovnen på 190 grader varmluft. Læg torsken i et ovnfast fad med skindsiden nedad, læg små stykker smør ovenpå og drys med salt. Bag ca. 10 min (der er ret svært at angive tid her, for det kommer helt an på, hvor tykt torskestykket er, men hellere underbagt end overbagt. Den kan altid stege færdig på panden med risene).

Kog risene efter anvisningen på pakken. (Jeg plejer at bruge ca 3 dl saltet vand til at koge 1½ dl ris). Lad risen dampe godt af, så det ikke er for fugtigt.

Hak løget og steg det i en pande med fedtstoffet. Drys karryen i, og lad det simre til løgene er gennemsigtige. Tilsæt risene og steg ved god varme, så nogle af risene bliver lidt sprødes.

Imens koges æggene: Varm vand op i en kasserolle til det koger, kom æg i og kog dem 7-8 min for blødkogte æg.

Fjern skindet fra torsken og flæk fisken i mindre stykker, der kommes over til risen i panden. Skru ned for varmen, så torsken ikke bliver for tør.

Pil og del æggene i to og server dem med den varme kedgeree. Server desuden gerne med citronskiver, frisk koriander og chili.

Kommentarer

Populære indlæg