Gå videre til hovedindholdet

Kedgeree med brune ris og bagt torsk


Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg ikke er fan af halloween. Jeg er generelt skræmt nok i forvejen, og orange og sort holder bare slet, slet ikke.

Sidste år slap jeg uden om halloween her på bloggen (hvor det jo trods alt er mig, der bestemmer) ved i stedet at fejre den fantastiske mexikanske højtid, De dødes dag (se f.eks. her https://alverdensmad1.blogspot.dk/2016/10/de-ddes-dag-huevos-rancheros-og-et-mad.html og her https://alverdensmad1.blogspot.dk/2016/11/de-ddes-dag-avocado-paletas.html). Og i år har jeg tænkt mig at fokusere på Diwali, som er en hinduistisk lysfest, der finder sted i oktober, dvs. stort set samtidig med den stygge halloween. 

Det er derfor min plan, at der i de næste par indlæg skal være indisk mad på programmet, fordi Indien netop er et af de steder, hvor man fejrer Diwali. 

Fiskeretten kedgeree er egentlig en indisk morgenmadsret, men jeg serverer den som aftensmad - og det fungerer altså glimrende. Desuden laves retten typisk med røget kuller. Det ved jeg ikke, hvordan man skal få sine små, fedtede fingre i, når man bor i Tilst og ikke har kørekort, så derfor er denne udgave med frisk torsk. 

Mere om Diwali (og hvorfor det er langt, langt bedre end Halloween) i næste indlæg.
Kedgeree med brune ris og bagt torsk (2 pers)
300 g frisk torsk med skind
10 g. smør
Groft salt

1½ dl brune ris

1 løg
Ghee eller smagsneutral olie eller smør
2 cm frisk ingefær
1 fed hvidløg
1-2 tsk god karry

2 æg

Frisk koriander
Frisk rød chili i tynde skiver
Citron i skiver (til servering)

Tænd ovnen på 190 grader varmluft. Læg torsken i et ovnfast fad med skindsiden nedad, læg små stykker smør ovenpå og drys med salt. Bag ca. 10 min (der er ret svært at angive tid her, for det kommer helt an på, hvor tykt torskestykket er, men hellere underbagt end overbagt. Den kan altid stege færdig på panden med risene).

Kog risene efter anvisningen på pakken. (Jeg plejer at bruge ca 3 dl saltet vand til at koge 1½ dl ris). Lad risen dampe godt af, så det ikke er for fugtigt.

Hak løget og steg det i en pande med fedtstoffet. Drys karryen i, og lad det simre til løgene er gennemsigtige. Tilsæt risene og steg ved god varme, så nogle af risene bliver lidt sprødes.

Imens koges æggene: Varm vand op i en kasserolle til det koger, kom æg i og kog dem 7-8 min for blødkogte æg.

Fjern skindet fra torsken og flæk fisken i mindre stykker, der kommes over til risen i panden. Skru ned for varmen, så torsken ikke bliver for tør.

Pil og del æggene i to og server dem med den varme kedgeree. Server desuden gerne med citronskiver, frisk koriander og chili.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)