Kardemummabullar - og lidt om en vidunderlig tur til vidunderlige Stockholm
Her i efterårsferien var min mand og jeg fire dage i Stockholm, og byen er nu officielt min nye yndlingshovedstad i Europa (ikke at jeg har besøgt dem alle dog). Vi havde superfint vejr og gik og gik og gik byen tynd på en måde som slet ikke er mulig, når man har børn med (ihvertfald ikke vores børn).

Blandt højdepunkterne var fotomuseet Fotografiska, som bl.a. havde en meget flot særudstilling af pressefotografen Paul Hansen, hvis billeder af krig og naturkatastrofer var en hård omgang, der virkelig understregede, hvor barske vilkår mange folk lever under, og hvilket helt utroligt smørhul vi bor i, her i Skandinavien. 

Et andet højdepunkt - bogstaveligt talt - var restauranten Gondolen, som jeg havde fået anbefalet af en kollega. Restauranten består bl.a. af et langt, smalt udhæng beliggende på 12. etage (eller deromkring), hvorfra man har en flot udsigt over store dele af byen. Maden var god, servicen var helt i top lige fra velkomsten, interiøret var flot, og vores tjener var helt utroligt sød. I det hele taget var der fin og afslappet stemning, dejlig mad og så selvfølgelig den helt fantastiske udsigt! Hvis man ikke har lyst til at punge ud for en frokost eller middag på Gondolen, er der også mulighed for ganske gratis at nyde udsigten over Stockholm fra plateauet, der ligger umiddelbart ovenpå Gondolen.

Endelig var det en fin oplevelse bare at gå rundt i de forskellige kvarterer i Stockholm og kigge på mennesker og bygninger. Og så skal man jo huske at fika, når man er i Sverige - dvs. at holde kaffe-pauser, gerne med noget sødt til. Og fika var netop årsag til, at jeg fik øjnene op for kardemummabullen, som jeg har forsøgt at genskabe i dagens opskrift. Men først lidt stemningsbilleder fra en dejlig tur.

Udsigt til Gamla Stan fra flyet
Fine detaljer på de gamle huse

Stortoget i Gamla Stan
Fin te-butik i SödermalmFra Djurgården

Fra Djurgården

Strandvägan i Östermalm

Vores skønne, lille morgenmads-cafe i Södermalm

Mmmm...

Udsigt fra restaurant Gondolen

Fra Hornsgatan

"Walk in peas": Vegetar-humor på restaurant Hermans i Södermalm
Nå, men tilbage til de der kardemummabullar. De smager SÅ godt. De er bløde og lige tilpas snaskede indeni og knaser lidt af smeltet sukker udenpå, og så smager de vidunderligt af kardemomme. Det er meget uretfærdigt, at de står sådan i skyggen af kanelsneglen. De smager godt både lune og afkølede og kan fint klare at blive frosset ned en tur, hvis man synes, man har lavet lige vel mange af dem. Hermed varmt anbefalet!

Kardemummabullar (ca. 16 stk)
Dej:
25 g gær
50 g. smør
2½ dl mælk
½ dl sukker
1 tsk vanillesukker
½ tsk kardemomme
Et nip fint salt
6-7 dl. hvedemel

Fyld:
200 g. blødt smør
3/4 dl sukker
2 tsk kardemomme
1/4 dl flormelis

Derudover:
1 æg
Sukker
Kardemomme

Smuldr gæren i en røreskål. Smelt smørret i en gryde ved svag varme, kom mælken ved og lun op til lillefinger-varmt. Hæld mælken over gæren og rør rundt til gæren er helt opløst. Tilsæt salt, vanillesukker, kardemomme, sukker og det meste af melet (6 dl). Ælt eller rør dejen til den er glat og smidig. Brug evt. lidt mere mel, hvis der er behov for det.

Lad dejen hæve ½ time under et klæde på et lunt sted.

Rør blødt smør, almindeligt sukker og kardemomme sammen, så det er godt blandet.

På et meldrysset bord rulles dejen ud til en firkant på ca. 30x70 cm. Smørblandingen fordeles forsigtigt ud over dejen, strø med flormelis, og fold herefter dejen sammen: Tænk på dejen som delt i tre dele; først foldes den højre side ind over midterstykket og dernæst den venstre side ind over de to andre, så man ender med at have tre lag. Dejen rulles igen forsigtigt ud, til den har en størrelse på ca. 25x35 cm. Pas på dejen ikke går i stykker, og at fyldet ikke ryge ud. Med andre ord: Rul forsigtigt! Med en pizzaskærer eller en skarp kniv skæres nu ca. 16 lange, tynde strimler af dejen på den korte led.

Nu kommer det sjove, hvor dejen skal snurres. Der findes flere teknikker ift. hvordan man snurrer sådan en kardemummabulle. Denne gang her jeg brugt denne teknik: 
https://www.youtube.com/watch?v=SDUPwKTEdlc

Når bollerne er snurrede, lægges de med god afstand på to bageplader beklædt med bagepapir, dækkes med et rent klæde og efterhæver en god times tid.

Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

Pisk ægget sammen og pensl bollerne. Drys med sukker og kardemomme. Bag 8-10 min. til de er gyldne og lige præcis bagte - og varsägod.Kommentarer

Populære indlæg