Gå videre til hovedindholdet

Apple pie med karamel



Lige for tiden farer jeg land og rige rundt (okay, det er mest midt- og nordjylland, men det føles som land og rige. Måske fordi jeg bruger offentlige transportmidler?) og laver et-og to-dages-feltarbejde. Det har lært mig to ting: 1) Hvor er det bare et smukt land vi bor i. Man glemmer tit, hvor forskellige egnene i Danmark er. Man skal ikke ret langt væk fra sin egen bopæl, før landskabet ændrer sig. Ikke voldsomt meget - bare nok til, at man bemærker det. Og 2) Hvor er jeg glad for min familie og min hverdag. Selvom jeg kun er afsted 24-48 timer, er det nok til, at jeg savner mine unger og min mand en lille smule. Og det må jo være tegn på, at man har det godt med dem i hverdagen, ikke?

Efteråret er æbletid, og udover at det er skønt at sætte tænderne i et saftigt og sprødt æble, så er æbler også helt geniale i bagværk. Dét er noget amerikanerne har fattet med deres all american apple pie. Denne opskrift på apple pie er meget klassisk med det eneste lille twist, at der er tilsat lidt karamelsovs, hvilket gør tærten ekstra snasket og giver endnu mere dybde i smagen. Den er gode både lun og kold. Den er bare god, punktum:-)

Apple pie med karamel (8-10 pers)
Dej:
300 g mel
2 spsk sukker
225 g koldt smør skåret i mindre stykker
6-8 spsk iskoldt vand
Fyld:
5 ikke-for-syrlige æbler
2 spsk frisk citronsaft
½ dl sukker
½ dl brun farin
1 spsk mel
2 tsk kanel
25 g smør +  ekstra til tærteformen
3 spsk dulce de leche eller anden karamelsovs
1 æg
Perlesukker

Herudover:
Vanilleis
Karamelsauce

Start med dejen. Bland mel og sukker. Smuldr herefter smørret i melet til det minder om grov rasp. Saml dejen med lidt vand. Tilsæt kun så meget vand, at dejen lige kan samles. Dejen skal ikke æltes, men bare samles så hurtigt det er menneskeligt muligt. 


Del dejen i to lige store dele, gør dem flade og runde. Pak hver del ind i husholdningsfilm og læg dem i køleskabet mindst 1 time, og evt. natten over.

Skræl æblerne og fjerne kernehusene. Skær æblerne i tynde skiver og kom dem i en skål. Hæld citronsaften over, og vend æblerne rundt, så de alle bliver dækket. I en anden skål blandes de to slags sukker, mel og kanel. Blandingen hældes over æblerne og igen vendes de rundt, så æblerne alle er helt dækkede af sukker blandingen. Lad stå og trække mens du ruller dejen ud.


Smør en tærteform på ca. 26 cm i diameter, og tænd ovnen på 190 grader varmluft.

Tag dejen ud af køleskabet og rul hver halvdel ud på et meldækket bord, så den passer til tærteformen. Dejen skal ikke være mere end 2-3 mm i tykkelsen. Den er ret porør, så sørg for at have lidt mel under og evt. på den, og flyt lidt rundt på den, så den ikke "gror fast" i bordet. "Underdelen" skal være lidt større end "overdelen", da den også skal dække siderne.

Flyt forsigtigt "underdelen" over i tærteformen og pres den forsigtigt op så den dækker formen helt op til kanten. Skær overskydende dej af. Kom æblerne i og læg dem, så de ligger rimeligt lige/fladt. Skær smørret i små stykker og fordel over æblerne. Dryp med karamel-saucen over æblerne. 

Lav huller i "overdels-dejen" med to små glas i forskellig størrelse - eller lav anden pynt. Sørg dog for, at der er et par huller i dejen, så tærten kan ånde. 

Sæt tærten ind midt i ovnen og bag i 30-35 min. Kig til den efter 20 min. og dæk den med stanniol, hvis det ser ud til, den er ved at blive for mørk.

Lad tærten afkøle lidt, før du skærer i den. Server med is og endnu mere karamelsauce.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte