Gå videre til hovedindholdet

Knäckebröd


Sikken en dejlig efterårsferie, der snart lakker mod enden!

Ud over råhygge i den lille families skød (inkl. en biotur og en megahyggelig men meget kølig tur i Friheden), har min mand og jeg været fire dage i Stockholm - kun os to. Det er vores første kærestetur uden børn, siden vi fik børn - hvilket vil sige i over 8 år - så det var på høje tid. 

Og vi havde simpelthen sådan en fin tur. Stockholm er virkelig en smuk og meget dejlig by.

Men mere om Stockholm og vores tur i næste indlæg. Foreløbigt bare en ode til vores broderfolk i form af disse grove knäckebröd, som er gode under stort set enhver form for pålæg og derudover meget nemme at bage. Varsågod!
Avocado med dukkah og rød peber

Lagret cheddarost med blåbærmarmelade og spiselige blomster

Blåskimmel-ost med nødder i honning og skovsyre
Knäckebröd (16-20 stk)
100 g. hvedemel + ekstra til udrulning
100 g. rugmel
100 g. groft hvedemel
100 g. 5-kornsblanding
1 spsk flydende honning
Ca. 2 dl vand.

Tænd ovnen på 160 grader varmluft.

Bland alle ingredienserne sammen til en klistret dej. Hold lidt igen med vandet, hvis dejen er ved at blive meget klistret. Rul dejen ud på et meldækket bord til den er ca. 2 mm tynd. Skær rektangler ud i den størrelse du ønsker. Ælt den overskydende dej sammen og gentag til al dejen er brugt.

Fordel knækbrødene på to bageplader beklædt med bagepapir og bag dem 15-20 min. De skal være gennembagte, men må heller ikke få for meget, for så bliver de alt for hårde.

Lad afkøle, før de spises. Kan holde sig en uges tid i en lufttæt beholder. Afkøles dog helt inden de komme i beholder - ellers bliver de bløde.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)