Gå videre til hovedindholdet

Bibimbap: Koreansk comfort foodDa min mand og jeg var i Sverige i efterårsferien (oh, those were the days!), spiste vi bl.a. på en rigtig fin, lille sushi restaurant, der lå lige om hjørnet fra vores hotel. Netop som vi var ved at bestille vores mad, fik manden, der sad ved bordet ved siden af os, serveret en stor skålfuld grøntsager og kød med et perfekt spejlet spejlæg ovenpå, og jeg fik mulighed for at udtale ordene: "I'll have what he's having" (bare på dansk/svensk självklart).

Det, han fik, viste sig at være retten bibimbap. Og, nej, det er ikke et navn, jeg bare finder på. Det hedder retten ægte, og det skulle efter sigende betyde "blandede ris". Retten stammer fra Korea og kan vel nærmest kaldes det koreanske svar på biksemad, som man kan lave, når man skal have ryddet op i grøntsagsskuffen. Retten falder i høj grad også ind under kategorien comfort food med dens nærende og varmende blanding af grøntsager, ris, kød og æg. Jeg lavede retten, da vi kom hjem, og den var både nem at lave OG et stort hit hos store såvel som små. 

Bibimbap (4 pers.)
400 g. hakket oksekød
2 fed knust/finthakket hvidløg
Lidt smagsneutral olie
1 spsk soyasauce
1 spsk sesamolie
1 spsk sukker
Salt og peber

1 broccoli
2 gulerødder
½ agurk
Et par håndfulde bønnespirer
2 fed knust/finthakket hvidløg
Lidt smagsneutral olie

4 æg
Lidt smør eller smagsneutral olie

2½ dl basmati-ris

Herudover:
Soya
Chilisauce

Kog risen efter anbefalingerne på pakken (jeg plejer at hælde 2½ dl. skyllet ris i 6 dl. kold, saltet vand i en gryde, lade det koge op og derefter simre 15 min. under låg, slukke for varmen og lade risen stå og trække under låg til resten af maden er klar).

Rens/skræl broccoli og gulerødder og skær i mundrette bidder. Varm lidt olie i en pande og steg hvidløg ved middelvarme et par minutter. Kom herefter gulerødder og broccoli i panden og steg for middelhøj varme til grøntsagerne er gennemvarmede, men stadig ret faste. Kom i en skål og stil til side.

Skær agurken i mundrette bidder, kom i en skål og stil til stede. 

Varm igen lidt olie i panden og steg hvidløg et par minutter heri. Kom så kødet i og brun det over relativt høj varme (kød skal stege, ikke koge, har jeg lært). Når al kødet er brunet kommes de øvrige ingredienser i (soya, sesamolie og lidt sukker) og der steges videre 1-2 minutter. Smag til med salt og peber. Tag kødet af varmen og stil til side.

Steg fire spejlæg. Hvis man vil have en blød blomme, kan man stege æggene lidt hårdt og så undlade at vende dem og tage dem af så snart al æggehviden er stivnet.

Anret i fire skåle: Først grøntsager, inkl. bønnespirer, så ris, dernæst kød og til sidst spejlægget. Server straks med soya og chilisauce.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte