Gå videre til hovedindholdet

Mulligatawny suppe


Jeg fortsætter mit korstog mod halloween, men føler mig noget ensom i min kamp. Alle andre synes at nyde de rå mængder edderkoppespind af vat, pølsehorn i forklædning som afskårne fingre, og at det er socialt acceptabelt at skræmme livet af andre. Det er jo ikke sjovt. Oh, don't get me started.

Nej, jeg synes langt hellere, at vi skulle importere den hinduistiske lysfest Diwali, som også typisk falder i oktober. Diwali fejres med masser af lys og blomster, som skal symbolisere det godes sejr over det onde og håb for menneskeheden. Det er da virkelig noget, vi kunne have brug for for tiden. Jeg læste engang et interview med Lise Nørregaard (i Ud&Se, tror jeg, det var), hvor hun fortalte, at hendes erfaring er, at mennesker altid har syntes, verden var af lave og tæt på at gå under: Så var det nazisterne, så var det russerne, så var det terroristerne. Så jeg tænker på, om det bare er, fordi, at vi er smack in the middle af det, at det virker, som om verden de senere år bare er blevet endnu mere nuts og ond, end den altid har været?

Og sådan kan et indslag, der handler om en hinduistisk lysfest ende med at handle om en 100-årig dansk forfatter.

Hvorom alting er, så står dagens ret i Diwalis tegn. Retten er den indiske suppe mulligatawny, som er ikke stærk, men skønt krydret og passer perfekt til en blæsende oktober-dag i efterårs-Danmark. Mulligatawny betyder "peber suppe" - og så er det dejligt at sige: "Molligatååårni". Jeg siger det ihvertfald så tit, jeg kan, når jeg har lavet sådan en omgang: "Så er der mulligatawny - kom og spis!", "Smager din mulligatawny godt?", "Skal du have mere Mulligatawny?", etc ad infinitum. Prøv selv!
Mulligatawny (2 pers)
25 g. ghee (klaret smør) eller smør
1 løg
2 fed hvidløg
2 cm skrællet frisk ingefær
1 tsk god karry
1 tsk tørret koriander
1 tsk spidskommen
1 tsk paprika
½ tsk kardemomme
1 tsk gurkemeje
2 gulerødder
1 skrællet æble uden kernehus
1 dl røde linser
1 ds hakket tomat
2½ dl grøntsagsbouillon
1 ds kokosmælk
Salt & peber

Til servering:
Hakket persille
Cashewnødder

Hak løget groft. Hak ingefær og hvidløg fint. Smelt smørret/ghee'en i en stor gryde og kom løg, hvidløg og ingefær i sammen med alle de andre krydderier. Lad stege ved middelvarme et par minutter til løgene er gennemsigtige.

Skræl imens gulerødderne og æblet, og skær dem i mindre stykker. Kom i løg-blandingen og lad stege et minuts tid. 

Kom hakkede tomater og bouillon i, og bring i kog. Tilsæt herefter de røde linser og lad retten simre 20 minutter eller til linserne er helt møre. Tag suppen af varmen og blend den helt glat med en stavblender (pas på ikke at sprøjte varm suppe på dig selv på dette stadie - siger jeg af bitter erfaring). 

Kom kokosmælken i suppen og varm den kort igennem på komfuret. Smag til med salt og peber og server med hakket persille, cashewnødder og lune naan.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte