Gå videre til hovedindholdet

Bagte samosas med kartofler og ærter




Hermed det sidste protest-indlæg mod den på alle måder gyselige halloween for i år.

De sidste par indlæg har jeg haft indiske retter på menuen for at rette fokus mod den hinduistiske lysfest Diwali, som blot er en af mange fejringer, der foregår i oktober, og som jeg langt foretrækker frem for den sort-orange skræmmefest, der kører for fulde drøn for tiden.

Sidste indiske ret i denne omgang er samosas, og jeg har svært ved at komme på noget dårligt at sige om disse små mad-pakker: De er crispy udenpå og bløde og krydrede indeni. Det eneste, der måske kunne tale imod dem, er, at de er lidt tidskrævende at lave, så de er nok mere en weekend/ferie-ret end en snack, man lige ryster ud af ærmet en onsdag eftermiddag. Men det er helt klart indsatsen værd - især når de lige er kommet ud af ovnen.

Samosas med kartofler og ærter (ca. 12 stk)
5-6 mellemstore kartofler
1 løg
1½ dl frosne ærter
Ghee/smagsneutral olie/smør
1 tsk løgpulver
1 tsk hvidløgspulver
1 tsk garam masala
1 tsk tørret koriander
1 tsk spidskommen
½ tsk gurkemeje
Salt

4 blade filodej
Ghee/smagsneutral olie

Desuden:
Persille
Chutney eller anden dip.

Skræl og kog kartoflerne til de er mørre. Lad dem afkøle let (man kan også sagtens bruge en rest kolde, kogte kartofler fra aftensmaden i går) og skær dem i små tern (ca. 1x1 cm).

Hak løget og steg det i ghee/olie/smør på en middelvarm pande sammen med alle krydderierne, indtil løget er blødt og gennemsigtigt - 3-4 min. Kom kartoflerne og ærter ved og rør godt rundt så alt dækkes af krydderier. Lad kartoflerne varme godt igennem et par minutter. De må gerne blive lidt mushy, men skal dog beholde lidt struktur så det ikke bliver til kartoffelmos. Smag til med salt.

Tænd ovnen på 200 grader varmluft og beklæd en bageplade med bagepapir.

Filodej er noget mærkeligt noget at arbejde med og skal holdes fugtigt, så det ikke tørrer ud. Tag derfor et blad filodej ud ad gangen, mens resten er dækket af et fugtigt klæde. Skær bladet i fire lange baner. Pensl straks med smeltet ghee eller lidt olie. Put lidt kartoffelfyld i nederste højre hjørne af dejen og fold den i en trekantsform. Bliv ved med at folde indtil dejstrimlen er sluppet op.

Se evt. denne fine, korte instruktionsvideo på YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=VveZxA17hYE

Put de færdig-rullede samosaer på bagepladen og bag midt i ovnen i 12-15 min. Dejen skal være sprød men ikke brændt.

Samosaerne smager godt både varme og kolde. De må dog ikke tildækkes, for så bliver de helt bløde. Server med et drys persille og en gang god chutney (her mangochutney).


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte