Bagte samosas med kartofler og ærter
Hermed det sidste protest-indlæg mod den på alle måder gyselige halloween for i år.

De sidste par indlæg har jeg haft indiske retter på menuen for at rette fokus mod den hinduistiske lysfest Diwali, som blot er en af mange fejringer, der foregår i oktober, og som jeg langt foretrækker frem for den sort-orange skræmmefest, der kører for fulde drøn for tiden.

Sidste indiske ret i denne omgang er samosas, og jeg har svært ved at komme på noget dårligt at sige om disse små mad-pakker: De er crispy udenpå og bløde og krydrede indeni. Det eneste, der måske kunne tale imod dem, er, at de er lidt tidskrævende at lave, så de er nok mere en weekend/ferie-ret end en snack, man lige ryster ud af ærmet en onsdag eftermiddag. Men det er helt klart indsatsen værd - især når de lige er kommet ud af ovnen.

Samosas med kartofler og ærter (ca. 12 stk)
5-6 mellemstore kartofler
1 løg
1½ dl frosne ærter
Ghee/smagsneutral olie/smør
1 tsk løgpulver
1 tsk hvidløgspulver
1 tsk garam masala
1 tsk tørret koriander
1 tsk spidskommen
½ tsk gurkemeje
Salt

4 blade filodej
Ghee/smagsneutral olie

Desuden:
Persille
Chutney eller anden dip.

Skræl og kog kartoflerne til de er mørre. Lad dem afkøle let (man kan også sagtens bruge en rest kolde, kogte kartofler fra aftensmaden i går) og skær dem i små tern (ca. 1x1 cm).

Hak løget og steg det i ghee/olie/smør på en middelvarm pande sammen med alle krydderierne, indtil løget er blødt og gennemsigtigt - 3-4 min. Kom kartoflerne og ærter ved og rør godt rundt så alt dækkes af krydderier. Lad kartoflerne varme godt igennem et par minutter. De må gerne blive lidt mushy, men skal dog beholde lidt struktur så det ikke bliver til kartoffelmos. Smag til med salt.

Tænd ovnen på 200 grader varmluft og beklæd en bageplade med bagepapir.

Filodej er noget mærkeligt noget at arbejde med og skal holdes fugtigt, så det ikke tørrer ud. Tag derfor et blad filodej ud ad gangen, mens resten er dækket af et fugtigt klæde. Skær bladet i fire lange baner. Pensl straks med smeltet ghee eller lidt olie. Put lidt kartoffelfyld i nederste højre hjørne af dejen og fold den i en trekantsform. Bliv ved med at folde indtil dejstrimlen er sluppet op.

Se evt. denne fine, korte instruktionsvideo på YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=VveZxA17hYE

Put de færdig-rullede samosaer på bagepladen og bag midt i ovnen i 12-15 min. Dejen skal være sprød men ikke brændt.

Samosaerne smager godt både varme og kolde. De må dog ikke tildækkes, for så bliver de helt bløde. Server med et drys persille og en gang god chutney (her mangochutney).


Kommentarer

Populære indlæg