Gå videre til hovedindholdet

Bagte samosas med kartofler og ærter




Hermed det sidste protest-indlæg mod den på alle måder gyselige halloween for i år.

De sidste par indlæg har jeg haft indiske retter på menuen for at rette fokus mod den hinduistiske lysfest Diwali, som blot er en af mange fejringer, der foregår i oktober, og som jeg langt foretrækker frem for den sort-orange skræmmefest, der kører for fulde drøn for tiden.

Sidste indiske ret i denne omgang er samosas, og jeg har svært ved at komme på noget dårligt at sige om disse små mad-pakker: De er crispy udenpå og bløde og krydrede indeni. Det eneste, der måske kunne tale imod dem, er, at de er lidt tidskrævende at lave, så de er nok mere en weekend/ferie-ret end en snack, man lige ryster ud af ærmet en onsdag eftermiddag. Men det er helt klart indsatsen værd - især når de lige er kommet ud af ovnen.

Samosas med kartofler og ærter (ca. 12 stk)
5-6 mellemstore kartofler
1 løg
1½ dl frosne ærter
Ghee/smagsneutral olie/smør
1 tsk løgpulver
1 tsk hvidløgspulver
1 tsk garam masala
1 tsk tørret koriander
1 tsk spidskommen
½ tsk gurkemeje
Salt

4 blade filodej
Ghee/smagsneutral olie

Desuden:
Persille
Chutney eller anden dip.

Skræl og kog kartoflerne til de er mørre. Lad dem afkøle let (man kan også sagtens bruge en rest kolde, kogte kartofler fra aftensmaden i går) og skær dem i små tern (ca. 1x1 cm).

Hak løget og steg det i ghee/olie/smør på en middelvarm pande sammen med alle krydderierne, indtil løget er blødt og gennemsigtigt - 3-4 min. Kom kartoflerne og ærter ved og rør godt rundt så alt dækkes af krydderier. Lad kartoflerne varme godt igennem et par minutter. De må gerne blive lidt mushy, men skal dog beholde lidt struktur så det ikke bliver til kartoffelmos. Smag til med salt.

Tænd ovnen på 200 grader varmluft og beklæd en bageplade med bagepapir.

Filodej er noget mærkeligt noget at arbejde med og skal holdes fugtigt, så det ikke tørrer ud. Tag derfor et blad filodej ud ad gangen, mens resten er dækket af et fugtigt klæde. Skær bladet i fire lange baner. Pensl straks med smeltet ghee eller lidt olie. Put lidt kartoffelfyld i nederste højre hjørne af dejen og fold den i en trekantsform. Bliv ved med at folde indtil dejstrimlen er sluppet op.

Se evt. denne fine, korte instruktionsvideo på YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=VveZxA17hYE

Put de færdig-rullede samosaer på bagepladen og bag midt i ovnen i 12-15 min. Dejen skal være sprød men ikke brændt.

Samosaerne smager godt både varme og kolde. De må dog ikke tildækkes, for så bliver de helt bløde. Server med et drys persille og en gang god chutney (her mangochutney).


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...