Gå videre til hovedindholdet

Cremet blomkålssuppe med en hær af toppings



Ooh, the weather outside is frightful!

Jeg troede lige, at Ingolf bogstaveligt talt var endnu en storm i et glas vand, men så vågnede jeg i nat ved, at vores på-klem-åbne vindue stod og klaprede, og da jeg så stod op for at lukke det, lignede det dommedag udenfor: Himmel og jord stod i ét, og buske og træer stod og vred sig for at undgå at blive revet op ved roden. 

Når man ikke skal ud i elementernes rasen - og ikke har en kælder, der bliver oversvømmet eller en trampolin, som pludselig er borte med blæsten (manden pakkede med rettidig omhu sidstnævnte ned igår) - så er sådan en efterårsstorm nu meget hyggelig. Og så kalder denne slags vejr efter min mening på suppe. Da det er højsæson for blomkål, ligger det jo lige til højrebenet, at denne grøntsag skal spille hovedrollen, og opskriften her fører dig til en dejligt cremet suppe - med forslag til en masse knasende toppings, som smager skønt til.


Blomkålssuppe med toppings (4 pers.)
Suppe:
1 blomkålshoved
2 fed hvidløg
1 løg
3 mellemstore kartofler
Lidt smør til stegning
1 l. grøntsags- eller hønsebouillon
Lidt friske timianblade 
2 dl fløde, 9%
Lidt frisk citronsaft
Salt & peber

Toppings:
Croutoner
Ærter
Ristede mandler
Frisk timan
Små sprøde bacon-stykker

Pil løg og hvidløg og skær dem i mindre stykker (de skal blendes, så det behøver ikke være så pænt eller præcist). Skræl kartoflerne og skær også dem i mindre tern (2-3 cm). Rens blomkålet og pluk/skær den i mindre bukketter.

Smelt smørret i en stor, tykbundet gryde. Steg løg og hvidløg i smørret over mellemhøj varme. Kom blomkål og kartofler i og steg dem med et par minutter. Hæld bouillonen og lidt timianblade ved - tilsæt evt. lidt ekstra bouillon eller vand hvis blomkål og kartofler ikke er helt dækkede af væde. Bring i kog, skru ned og lad simre under låg i 15-20 min., til kartofler og blomkål er helt møre. 

Tag suppen af varmen og blend den helt glat. Hæld fløde i, og varm suppen igennem igen. Smag til med salt og peber og evt. lidt citronsaft.

Server med alle de lækre toppings.



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...