Gå videre til hovedindholdet

Cremet blomkålssuppe med en hær af toppings



Ooh, the weather outside is frightful!

Jeg troede lige, at Ingolf bogstaveligt talt var endnu en storm i et glas vand, men så vågnede jeg i nat ved, at vores på-klem-åbne vindue stod og klaprede, og da jeg så stod op for at lukke det, lignede det dommedag udenfor: Himmel og jord stod i ét, og buske og træer stod og vred sig for at undgå at blive revet op ved roden. 

Når man ikke skal ud i elementernes rasen - og ikke har en kælder, der bliver oversvømmet eller en trampolin, som pludselig er borte med blæsten (manden pakkede med rettidig omhu sidstnævnte ned igår) - så er sådan en efterårsstorm nu meget hyggelig. Og så kalder denne slags vejr efter min mening på suppe. Da det er højsæson for blomkål, ligger det jo lige til højrebenet, at denne grøntsag skal spille hovedrollen, og opskriften her fører dig til en dejligt cremet suppe - med forslag til en masse knasende toppings, som smager skønt til.


Blomkålssuppe med toppings (4 pers.)
Suppe:
1 blomkålshoved
2 fed hvidløg
1 løg
3 mellemstore kartofler
Lidt smør til stegning
1 l. grøntsags- eller hønsebouillon
Lidt friske timianblade 
2 dl fløde, 9%
Lidt frisk citronsaft
Salt & peber

Toppings:
Croutoner
Ærter
Ristede mandler
Frisk timan
Små sprøde bacon-stykker

Pil løg og hvidløg og skær dem i mindre stykker (de skal blendes, så det behøver ikke være så pænt eller præcist). Skræl kartoflerne og skær også dem i mindre tern (2-3 cm). Rens blomkålet og pluk/skær den i mindre bukketter.

Smelt smørret i en stor, tykbundet gryde. Steg løg og hvidløg i smørret over mellemhøj varme. Kom blomkål og kartofler i og steg dem med et par minutter. Hæld bouillonen og lidt timianblade ved - tilsæt evt. lidt ekstra bouillon eller vand hvis blomkål og kartofler ikke er helt dækkede af væde. Bring i kog, skru ned og lad simre under låg i 15-20 min., til kartofler og blomkål er helt møre. 

Tag suppen af varmen og blend den helt glat. Hæld fløde i, og varm suppen igennem igen. Smag til med salt og peber og evt. lidt citronsaft.

Server med alle de lækre toppings.



Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)