Gå videre til hovedindholdet

Gateau Marcel med brombær og karamelkugler



Nåmen, jeg har da virkelig skudt sygdoms-sæsonen igang i år. Nu har jeg hostet og skrantet i tre uger, og derfor har der også været noget stille her på bloggen. 

Dog var jeg lørdag i sidste uge så tilpas godt kørende, at jeg fik bagt en kage til vores vejfest. Selvom vi har boet på den samme vej i snart 8 år, og at vi på vejen tit har talt om at holde vejfest, er det først nu det for alvor er blevet til noget. Det var endda  - eller måske selvfølgelig - et forældrepar med helt små børn (herunder et sæt tvillinger), der fik taget initiativ til, at der endelig skete noget, og jeg må virkelig tage hatten af for den slags overskuds-mennesker, der kan overskue at arrangere den slags. Det endte med at bliver en superhyggelig dag og aften med masser af god sammenbragt mad fra alle verdenshjørner (da vejens beboere kommer fra alle verdenshjørner) og masser af snak. Allerbedst var det, at børnene på vejen fandt sammen på kryds og tværs og legede både på vejen og rundt i husene. 

Men tilbage til kagen. Gateau Marcel er en klassisk fransk chokolademousse-kage, opfundet af den dansk-franske kok Michel Michaud, der efter sigende skulle være ansvarlig for at bringe det finere franske cuisine til Danmark i 1970'erne. Det er en næsten konfekt-agtig kage, så hvis man er til chokolade med chokolade på (er alle ikke det?), er dette lige sagen. Jeg tilføjede lidt efterårsbær til den klassiske opskrift, for at få lidt friskhed ind i al chokoladen og pyntede med labre karamelkugler og spiselig guldstøv.
Yngstebarnet Emilie er fan af vejfest-konceptet

Gateau Marcel med brombær og karamelkugler (ca. 8 pers)
175 g god mørk chokolade
175 g smør
160 g pasteuriserede æggehvider
50 g sukker
140 g pasteuriserede æggeblommer
150 g sukker

100 g brombær eller andre bær
3 spsk sukker

Pynt:
Karamelkugler 
25 g mørk chokolade
Lidt spiseligt guldstøv
Spiselige blomster, f.eks. skovsyre

Smelt chokolade og smør i en kasserolle over lav varme, så det ikke brænder på. Lad det afkøle let. Imens piskesde 150 g sukker med æggeblommerne til en luftig blanding, hvor sukkeret er helt opløst. I en anden skål piskes æggehviderne stive sammen og de 50 g sukker piskes i til en blank marangs. 

Bland først den smeltede chokoladeblanding i æggeblommerne. Vend herefter marengsen i til alt er blandet godt (men forsigtigt) sammen.

Fordel halvdelen af moussen i en rund kageform (ca. 20 cm i diameter) beklædt med bagepapir. Stil resten af moussen på køl. Bag kagen i 20 min ved 175 g. varmluft. Imens den bages, bringes bær og sukker i kog i en lille kasserolle. Lad simre 10 min. tid til bærrene er opløste og væden kogt lidt ind. 

Lad bunden og bærrene køle af 10-15 min (gerne i køleskabet), og fordel herefter bærkompotten over kagen. Herefter fordeles den anden halvdel af moussen ovenpå og kagen sættes i køleskabet mindst tre timer og gerne natten over.


Tag kagen ud af køleskabet umiddelbart før den skal spises. Pynt den med lidt smeltet chokolade, karamelkugler, guldstøv og spiselige blomster.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)