Gå videre til hovedindholdet

Gateau Marcel med brombær og karamelkugler



Nåmen, jeg har da virkelig skudt sygdoms-sæsonen igang i år. Nu har jeg hostet og skrantet i tre uger, og derfor har der også været noget stille her på bloggen. 

Dog var jeg lørdag i sidste uge så tilpas godt kørende, at jeg fik bagt en kage til vores vejfest. Selvom vi har boet på den samme vej i snart 8 år, og at vi på vejen tit har talt om at holde vejfest, er det først nu det for alvor er blevet til noget. Det var endda  - eller måske selvfølgelig - et forældrepar med helt små børn (herunder et sæt tvillinger), der fik taget initiativ til, at der endelig skete noget, og jeg må virkelig tage hatten af for den slags overskuds-mennesker, der kan overskue at arrangere den slags. Det endte med at bliver en superhyggelig dag og aften med masser af god sammenbragt mad fra alle verdenshjørner (da vejens beboere kommer fra alle verdenshjørner) og masser af snak. Allerbedst var det, at børnene på vejen fandt sammen på kryds og tværs og legede både på vejen og rundt i husene. 

Men tilbage til kagen. Gateau Marcel er en klassisk fransk chokolademousse-kage, opfundet af den dansk-franske kok Michel Michaud, der efter sigende skulle være ansvarlig for at bringe det finere franske cuisine til Danmark i 1970'erne. Det er en næsten konfekt-agtig kage, så hvis man er til chokolade med chokolade på (er alle ikke det?), er dette lige sagen. Jeg tilføjede lidt efterårsbær til den klassiske opskrift, for at få lidt friskhed ind i al chokoladen og pyntede med labre karamelkugler og spiselig guldstøv.
Yngstebarnet Emilie er fan af vejfest-konceptet

Gateau Marcel med brombær og karamelkugler (ca. 8 pers)
175 g god mørk chokolade
175 g smør
160 g pasteuriserede æggehvider
50 g sukker
140 g pasteuriserede æggeblommer
150 g sukker

100 g brombær eller andre bær
3 spsk sukker

Pynt:
Karamelkugler 
25 g mørk chokolade
Lidt spiseligt guldstøv
Spiselige blomster, f.eks. skovsyre

Smelt chokolade og smør i en kasserolle over lav varme, så det ikke brænder på. Lad det afkøle let. Imens piskesde 150 g sukker med æggeblommerne til en luftig blanding, hvor sukkeret er helt opløst. I en anden skål piskes æggehviderne stive sammen og de 50 g sukker piskes i til en blank marangs. 

Bland først den smeltede chokoladeblanding i æggeblommerne. Vend herefter marengsen i til alt er blandet godt (men forsigtigt) sammen.

Fordel halvdelen af moussen i en rund kageform (ca. 20 cm i diameter) beklædt med bagepapir. Stil resten af moussen på køl. Bag kagen i 20 min ved 175 g. varmluft. Imens den bages, bringes bær og sukker i kog i en lille kasserolle. Lad simre 10 min. tid til bærrene er opløste og væden kogt lidt ind. 

Lad bunden og bærrene køle af 10-15 min (gerne i køleskabet), og fordel herefter bærkompotten over kagen. Herefter fordeles den anden halvdel af moussen ovenpå og kagen sættes i køleskabet mindst tre timer og gerne natten over.


Tag kagen ud af køleskabet umiddelbart før den skal spises. Pynt den med lidt smeltet chokolade, karamelkugler, guldstøv og spiselige blomster.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...