Gå videre til hovedindholdet

Linsesuppe


Denne linsesuppe er virkelig a blast from the past. Det er en suppe, jeg har lavet og spist uendeligt mange gange, mens jeg var ung og håbefuld antropologi-studerende i sen-90'erne/start-nullerne i Aarhus. Og guess what? Retten holder stadig den dag i dag, og hvad mere er, mine børn kan rent faktisk lide den. Den smager nemlig cremet og lækkert og er deusden fuld af gode grøntsager og selvfølgelig også linser. Eneste anke kunne være at den ikke er vildt mættende, men med et godt stykke brød til og lidt knas, her i form af græskarkerner, kan man også tjekke af i mætheds-boksen.
Velbekomme!

Gulerods- og linsesuppe (4 pers)

 2 spsk olivenolie

1 løg

1 stor tsk frisk, revet ingefær

4 gulerødder

2 stængler bladselleri

1 l. grøntsagsbouillon 

2 dl røde linser

2 laurbærblade

Salt & peber

Saft af ½ citron

Desuden:

Brød, creme fraiche og saltede græskarkerner

Instruktioner:

Hak gulerødder, løg og bladselleri groft (det hele skal blendes til sidst, så det behøver ikke være pænt eller ensartet).

Varm olien i en stor gryde og kom det hakkede løg i og steg ved middel varme i et par min. Kom ingefær, gulerødder og blegselleri ved og steg videre et par min. Hæld bouillon over og bring i kog. Skru ned til suppen simrer og kom røde linser og laurbærblade i. Læg låg på og lad simre 35-40 min eller til gulerødderne er helt møre.

Tag laurbærbladene op og tag suppen af varmen. Lad den afkøle en anelse et par min. inden den blendes helt glat med en stavblender eller i en blender. 

Varm suppen op igen efter den er blendet. Smag til med citronsaft, salt og peber og server meget varm med brød, creme fraiche og saltede græskarkerner.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)