Gå videre til hovedindholdet

Klassisk jordbærtærte med det heleNu har jeg alligevel haft denne her lille madblog i et godt stykke tid, og alligevel har jeg endnu ikke fået delt den mest fantastiske og nemme opskrift på jordbærtærte, som jeg ligger inde med. Det er en stor fejl, som straks skal rettes, så opskriften kommer her. Denne version af den dejlige sommerkage har simpelthen det hele: Sprød tærtedej, tykt og lækkert marcipanfyld, et lag med sprød chokolade, rigelige mængder blød creme og ikke mindst masser af friske, søde jordbær. SÅ lækkert!

Opskriften er helt tilbage fra 90'erne😲 Jeg er ikke helt sikker på, hvor den præcist stammer fra, for jeg har den bare skrevet over i en lille opskrift-notesbog. Men mon ikke den stammer fra et eller andet dameblad eller en god veninde? Den er ihvertfald fra tiden, hvor man ikke brugte fancy ting som mandelmel i mørdejen, og hvor man uden at skamme sig brugte kagecreme-pulver i stedet for at lave vanillecreme fra bunden, and guess what? Jeg er ikke stødt på en bedre opskrift på jordbærtærte end denne. Den er vidunderlig og tilmed ret nem at lave, selvom den er lidt tidskrævende, fordi der er så mange elementer.

Jordbærtærten bagte jeg til min mors fødselsdag d. 1. juni, som markerer starten på fødselsdagssæsonen for min families vedkommende, så der kommer nok en del kager på bloggen i den nærmeste fremtid. Men det gør vel heller ikke noget?

Klassisk jordbærtærte med det hele (8-10 pers)
Mørdej:
225 g. mel
150 g. koldt smør +  ekstra til at smøre tærteformen
75 g. sukker
1 lille æg

Frangipane:
150 g. blødt smør
150 g. sukker
150 g. marcipan
1 lille æg

Creme:
1 pose kagecremepulver
3½ dl mælk
2½ dl piskefløde

Desuden:
100 g mørk chokolade
500 g jordbær

Instruktioner: 
Mørdej:
Bland mel og sukker i en skål. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det ud i melet til det minder om rasp. Saml det til en dej med ægget og stil på køl i en time.

Frangipane: 
Rør smør og sukker godt sammen. Riv marcipanen på den grove side af et rivejern, bland i og saml hele herligheden med et æg.

Varm ovnen op til 185 grader varmluft. 

Rul mørdejen tyndt ud (ca ½ cm)  og læg den forsigtigt over i en stor, smurt tærteform (overskydende mørdej kan fryses til en anden god gang). Fordel forsigtigt frangipan'en ovenpå, og bag i ca. 20 min til dejen er gennembagt og sprød. Læg evt. lidt sølvpapir over tærten, hvis den begynder at blive for mørk. Det vigtige er at dejen gennembages i bunden, så den bliver sprød og ikke blød.

Afkøl kagen. Smelt chokoladen i en kasserolle over lav varme eller over et vandbad, hvis det skal gå meget fint til. Pensl chokoladen over den afkølede kage. Lad chokoladen afkøle og stivne.

Creme:
Pisk mælk og kagecreme grundigt sammen og stil cremen på køl 10-15 min, så den kan sætte sig. Pisk imens fløden til en let flødeskum (den skal blandes i cremen og bliver dermed pisket lidt ekstra, så hellere "underpiske" end "overpiske" - hvis man kan kalde det det). Pisk den stivnede creme godt igennem igen og rør flødeskummet i, så de to dele er helt blandede.

Fordel cremen på kagen og pynt med jordbær - enten hele eller skåret i mindre. Jeg pyntede desuden med en smule frisk mynte og lidt gule skovsyreblomster.

Smager skønt både den dag den er lavet og dagen efter. Opbevares på køl.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte