Gå videre til hovedindholdet

Paletas de Sandía / Mexikansk vandmelon-is


Paletas er endnu en kulinarisk genistreg fra Mexico. Paletas er en utroligt nem og meget børnevenlig is at lave derhjemme og består kun af frugt, lidt vand og lidt sukker. Helt simpelt og med helt rene, lækre smage - og så er de meget læskende, hvis vi ellers skulle risikere at få en god solskinsdag eller to engang igen. 

Paletas er et stort hit hos mine børn og deres venner. Jeg har tidligere lavet og delt opskrifter på paletas med jordbær, med lime og med rabarber (https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/tre-slags-paletas-lime-rabarber-og.html) og med avocado (https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/11/de-ddes-dag-avocado-paletas.html). Jordbær er børnefavoritten, mens avocado-isen nok er min egen. Den nye her med vandmelon kan dog godt konkurrere. Jeg er vild med vandmelon (altså når de er røde, sprøde og saftige), og vandmelon-smagen kommer virkeligt frem i denne is-version. 

Mine bedste tips til at vælge en god vandmelon er først og fremmest at banke på dem - lyder melonen hul, skulle der være en god chance for, at den er perfekt moden. Derudover skal den gerne være tung (det er saften, der gør den modne melon tung), og endelig skal den have et gult (ikke hvidt) "ligge-sted", som er der hvor melonen har ligget på jorden, mens den er modnet  Gør desuden dig selv en tjeneste og find en kernefri vandmelon til isen her. Man kan sagtens blende kernerne med, når man laver isen, da de spiselige, men de giver selvfølgelig lidt "knas" i isen, så en kernefri version er at foretrække, synes jeg.

Lige nu pønser jeg på, om man mon kan lave en voksen version med chili og tequila... I'll get back to you on that one!

Paletas de Sandia / Mexikansk vandmelon-is (10-12 stk)
50 g sukker
50 g vand (ca ½ dl)
Ca. 600 g kernefri vandmelon (svarer ca til 1/4 stor vandmelon eller ½ lille)
Saft fra ½ lime
Et lille nip fint salt

Instruktioner
Kom vand og sukker i en kasserolle og varm stille og roligt op. Lad simre et par minutter til sukkeret er helt opløst i vandet (det skal ikke bulderkoge). Tag af varme og lad afkøle, mens du forbereder resten.

Skær den grøn-hvide skal af vandmelonen, fjern evt. kerner og skær vandmelonkødet i mindre stykker. Kom stykkerne i en skål og blend med en satvblender til en vandmelonsaft. Kom limesaft, sukkervand og et nip fint salt i og rør godt igennem med en ske, så det hele blandes godt sammen. 

Hæld massen i pinde-is-forme, kom pinde i og sæt direkte i fryseren i 5-6 timer til de er frosne. Lav dem gerne dagen før, de skal bruges, for at sikre at de er helt gennemfrosne. Holder sig fint et par uger, men kan derefter begynde at krystalisere.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...