Gå videre til hovedindholdet

Paletas de Sandía / Mexikansk vandmelon-is


Paletas er endnu en kulinarisk genistreg fra Mexico. Paletas er en utroligt nem og meget børnevenlig is at lave derhjemme og består kun af frugt, lidt vand og lidt sukker. Helt simpelt og med helt rene, lækre smage - og så er de meget læskende, hvis vi ellers skulle risikere at få en god solskinsdag eller to engang igen. 

Paletas er et stort hit hos mine børn og deres venner. Jeg har tidligere lavet og delt opskrifter på paletas med jordbær, med lime og med rabarber (https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/tre-slags-paletas-lime-rabarber-og.html) og med avocado (https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/11/de-ddes-dag-avocado-paletas.html). Jordbær er børnefavoritten, mens avocado-isen nok er min egen. Den nye her med vandmelon kan dog godt konkurrere. Jeg er vild med vandmelon (altså når de er røde, sprøde og saftige), og vandmelon-smagen kommer virkeligt frem i denne is-version. 

Mine bedste tips til at vælge en god vandmelon er først og fremmest at banke på dem - lyder melonen hul, skulle der være en god chance for, at den er perfekt moden. Derudover skal den gerne være tung (det er saften, der gør den modne melon tung), og endelig skal den have et gult (ikke hvidt) "ligge-sted", som er der hvor melonen har ligget på jorden, mens den er modnet  Gør desuden dig selv en tjeneste og find en kernefri vandmelon til isen her. Man kan sagtens blende kernerne med, når man laver isen, da de spiselige, men de giver selvfølgelig lidt "knas" i isen, så en kernefri version er at foretrække, synes jeg.

Lige nu pønser jeg på, om man mon kan lave en voksen version med chili og tequila... I'll get back to you on that one!

Paletas de Sandia / Mexikansk vandmelon-is (10-12 stk)
50 g sukker
50 g vand (ca ½ dl)
Ca. 600 g kernefri vandmelon (svarer ca til 1/4 stor vandmelon eller ½ lille)
Saft fra ½ lime
Et lille nip fint salt

Instruktioner
Kom vand og sukker i en kasserolle og varm stille og roligt op. Lad simre et par minutter til sukkeret er helt opløst i vandet (det skal ikke bulderkoge). Tag af varme og lad afkøle, mens du forbereder resten.

Skær den grøn-hvide skal af vandmelonen, fjern evt. kerner og skær vandmelonkødet i mindre stykker. Kom stykkerne i en skål og blend med en satvblender til en vandmelonsaft. Kom limesaft, sukkervand og et nip fint salt i og rør godt igennem med en ske, så det hele blandes godt sammen. 

Hæld massen i pinde-is-forme, kom pinde i og sæt direkte i fryseren i 5-6 timer til de er frosne. Lav dem gerne dagen før, de skal bruges, for at sikre at de er helt gennemfrosne. Holder sig fint et par uger, men kan derefter begynde at krystalisere.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte