Gå videre til hovedindholdet

De dødes dag: Avocado paletas


Jeg tænkte, at en omgang ispinde kunne udgøre en blød landing ovenpå al den snak om død og De dødes dag, der har i de sidste indlæg - selvom is-sæsonen vist må siges at være endegyldigt ovre. 

Paletas er mexikanske is lavet af frisk frugt, oftest bær, men de findes i alle mulige varianter og versioner. I Mexico købes de oftest færdige fra gadesælgere, men de er virkelig hurtige og nemme at lave selv. 

Jeg har lavet en udgave her med avocado. Der er virkelig kommet fokus på avocadoer de senere år. De bliver brugt både i det søde og det salte køkken, de smager godt på rugbrødsmadder, i kagecremen, i dips, i smoothies, i sushi, i salat og i is.  Jeg kan ikke komme på ret mange andre frugter eller grøntsager, der er lige så alsidige avodadoer. De er planterigets Meryl Streep.

Opskriften på avocado paleta'erne her giver en sød-men-ikke-alt-for-sød-is. Hvis man ikke har ispindeforme, kan isen sagtens fryses i en større, frysefast form. 

Buon appetito!

Avocado paletas
(12-16 stk)

3 store modne avocadoer eller 5 mindre
2,5 vand
75 g sukker, gerne rørsukker
Saft fra 1 lime

Vand og sukker varmes op i en gryde ved medium varme, indtil sukkeret er smeltet. Sukkervandet køler lidt af, mens kødet fra avocadoerne blendes helt glat med en stavblender. Avocado-mos og lime juice blandes i sukkervandet, og blandingen stilles i køleskabet til den er helt kold. Herefter høldes blandingen i ispindeforme eller en anden frysefast form. Stilles i fryseren i nogle timer og er herefter klar til at blive nydt.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)