Gå videre til hovedindholdet

Små morgenmads-pandekager med havregryn og kardemomme


Dette er endnu en opskrift fra mit søndags-morgenmads-potpourri. Som jeg har nævnt tidligere, har vi til min store fortrydelse udviklet os til sådan en familie, der ikke henter rundstykker om søndagen. Det var ellers en fast del af min opvækst, at den stod på rundstykker om søndagen (jeg sku' altid have en giffel), som så blev spist, mens radioen spillede Giro 413, og de voksne læste avis, og jeg læste Anders And. Men i stedet for at hente rundstykker, skiftes min mand og jeg i weekenden til at stå op med pigerne, der har det med at vågne ret tidligt. På den måde er vi sikret en enkelt morgen om ugen, hvor vi kan sove længe - og det har slået rundstykke-hentningen af banen.

Jeg har altid været ret vild med ideen om lune, søde pandekager til morgenmad, men samtidig må selv jeg erkende, at det er en uskik at starte dagen med at spise dessert. Derfor putter jeg både groft mel og havregryn i disse pandekager og bruger det alt for oversete krydderi kardemomme til at søde dejen med i stedet for en masse sukker. På den måde kan det (næsten) forsvares med pandekager til morgenmad engang i mellem. Desuden skal dejen laves aftenen i forvejen og så blot røres op med lidt mælk og steges om morgenen, hvilket er en del nemmere at overskue end at skulle lave dem helt fra scratch. Pandekagerne kan også fint fryses og så bare lunes i ovnen, når man skal bruge dem.

Små morgenmads-pandekager med havregryn og kardemomme 
(14-16 stk)
1½ dl havregryn
1 dl grahamsmel eller fuldkornshvedemel
1½ dl hvedemel
1 tsk fin salt
1 spsk sukker
½ tsk kardemomme
1 tsk bagepulver
2 æg
3 dl + 1½ dl mælk
Smør til stegning

Dagen før:
Bland alle de tørre ingredienser godt i en skål. Tilsæt æg og mælk, og rør til dejen er godt blandet. Dæk med husholdningsfilm (kalder man det stadig det? Køkkenfilm? Plasticfilm?) og stil i køleskabet natten over.

Om morgenen:
Tag skålen ud af køleskabet. Dejen er nu blevet meget tyk pga. havregrynene, så bland 1-1½ dl mælk i.
Steg de små tykke pandekager over middelhøj varme og server straks med frugt, nødder, syltetøj eller hvad du nu bedst kan lide (hørte jeg nogen sige sirup? Nutella?).

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig