Gå videre til hovedindholdet

Nemme surdejs-boller


Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende. 

Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde.

Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig bliver bedst, hvis den står på køkkenbordet. Men de gange jeg har forsøgt det, er surdejen mugnet på ingen tid. Så nu er min surdej kold, men håndterbar og ikke muggen - kun sur:-) 

Det jeg forsøger at kommunikere er, at jeg på ingen måde er en surdejs-ekspert, MEN jeg har til gengæld en god og meget simpel opskrift, der giver virkeligt gode surdejsboller med et minimum af indsats, som jeg gerne vil dele her. 

I forhold til hvordan man starter en gærdej, vil jeg anbefale at søge efter enten Meyers eller Valdemarsro's opskrift (bare google "surdej", og så dukker de to op, som de første). Hvis man ikke har en surdej og ikke har ambitioner om at få én, kan bollerne også bare bages med ½ pakke gær, men de får så selvfølgelig ikke den karakteristiske lidt syrlige smag fra surdejen ("de sure boller", som mine døtre kalder dem).

Nemme surdejs-boller (ca. 16 stk)
475 g vand (lillefingervarmt)
80 g surdej (eller 25 g gær)
100 g. fuldkorns ølandshvede (eller anden grov mel)
500 g hvedemel + ekstra til udskæring
15 g. fint salt

Vej vandet af og kom det i en stor skål og opløs surdejen eller gæren heri.

Kom groft mel, hvedemel og salt i vandet og rør på røremaskine i 8 min til dejen er glat og skinnende. Dejen er ret "løs", så den er nemmest at røre på maskine.

Dæk skålen med køkkenfilm. Hvis du har mulighed for det så lad den stå på køkkenbordet ½ times tid, så hævningen kommer godt i gang. Stil den i køleskabet til dagen efter eller mindst 8 timer. 

En time eller to før du vil bage, tages dejen ud af køleskabet og står ved stuetemperatur. 

Tænd ovnen på 225 grader varmluft.

Kom godt med mel ud på køkkenbordet og hæld forsigtigt dejen ud herpå og bred dejen lidt ud uden at klemme luftboblerne ud af den. Drys lidt mere mel ud over dejen og skær den ud i 16 stykker. Stykkerne kan bages som de er (så de ser ret rustikke ud) eller de kan formes let til runde boller. 

Fordel bollerne på to bageplader beklædt med bagepapir og bag dem i ca. 15 min. (de skal ikke efterhæve). Er du i tvivl om bollerne er gennembagte, kan du vende én om og banke let på bunden af den. Lyder den hul, er den gennembagt.

Lad bollerne afkøle på en rist. De klistrer en del, hvis man skærer dem, mens de stadig er meget varme.

Kommentarer

  1. Jeg har en god surdej, men alligevel hæver bollerne ikke ret meget i ovnen. Må prøve med et nip gær ekstra næste gang.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja surdej kan godt være lidt drilsk. Man kan også prøve at fodre sin surdej, dagen før den skal bruges - det plejer at hjælpe. Men ja, ellers kan man hjælpe den lidt på vej med en anelse gær, er min erfaring.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b