Gå videre til hovedindholdet

Hobnobs / Havresmåkager med chokolade
En af mine kolleger var for nylig så ubetænksom venlig at forklare mig, at både Digestive-kiks og Hobnobs slet ikke er kiks, men SMÅKAGER. Han uddybede venligt, at det var bare var et snedigt marketingstrick at kalde disse små herligheder for kiks, at stille dem på samme hylde som almindelige kiks og at fremhæve deres indehold af groft mel og havre, for at småbørns-forældre (såsom yours truly) og folk med fordøjelsesproblemer hiver dem ned fra hylderne i den tro, at de på et eller andet niveau er sunde. 

Jeg vidste, det jo egentlig godt, men man kan jo godt komme til at "glemme" den slags, når ulvetimen raser, og børnene trænger til noget til den lille sult. Men at der virkelig ER tale om små kager og ikke grove kiks, går for alvor op for én, når man kaster sig ud i selv at bage hobnobs/digestive. De er såre simple at fremstille, men det kræver både ret massive mængder smør og brun farin at få dem til at smage hen i nærheden af originalen. Så hvorfor ikke tone rent flag ved at smørre dem ind i lidt chokolade også? Så er man ihvertfald mindre i tvivl om, at vi er ude i en småkage her.

Opskriften her giver små lækre kager, der smager som en blanding af digestives og hobnobs og er hurtige og nemme at lave. 

Hobnobs (12-15 stk)
100 g hvedemel + ekstra til udrulning
75 g fuldkornshvedemel
150 g havregryn
100 g brun farin
½ tsk natron
½ tsk bagepulver
Et nip fint salt
150 g smør
2-3 spsk mælk
100 g chokolade (jeg brugte mørk chokolade)

Start med at blende havregrynene til groft mel. Bland almindeligt og groft hvedemel samt havremel med farin,  salt, natron og bagepulver i en skål. Skær smørret i mindre stykker, og smuldr det i melet til det ligner groft rasp. Saml dejen med lidt kold mælk. Dejen må gerne være noget klæg. Rul den til en kugle, pak den ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i15- 20 min.

Tænd ovnen på 175 grader varmluft.

Rul dejen ud på en meldrysset flade til den er ca ½ cm tyk. Udstik cirkler på ca. 6 cm i diameter (jeg brugte et almindeligt vandglas til udstikning). Saml den overskydende dej og rul den ud igen. Forstsæt til der ikke er mere dej. 

Kom kagerne på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag dem midt i ovnen i 12-15 min. til de er gyldne i kanten. De må ikke blive for mørke.

Lad kagerne afkøle helt. Smelt chokoladen over et vandbad og pensl den på bagsiden af kagerne. Lad chokoladen størkne helt, inden kagerne serveres.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig