Gå videre til hovedindholdet

Stor mazarintærte med påskepynt



I morgen skal vi til (endnu en) påskefrokost, og det glæder jeg mig rigtig meget til.

Det bliver lidt sammenskudsgilde-agtigt, hvor alle medbringer noget mad til frokosten - og det er sørme, som om min svigerfamilie kender mig, for jeg er blevet bedt om at bage en kage og tage med - og der er jo ikke noget, jeg hellere vil (faktisk har jeg bagt to. Den anden kommer på bloggen snarest - såfremt den bliver vellykket, that is). Så dette er mit bud på en påskepyntet mazarintærte, der forhåbentlig kan række til 15 kageglade mennesker - og selvfølgelig kan bages på alle tidspunkter af året; ikke kun til påske. 
Mazarintærte med påskepynt (ca. 15 pers)
Mørdej
300 g mel
100 g flormelis
Et lille nip fint salt
150 g smør
1 æg
Evt lidt koldt vand

Mazarin
300 g ren, rå marcipan
120 g sukker
75 g. smør
2 æg

Derudover:
200 g mørk chokolade
Små chokolade påskeæg
Skovsyre (blomster og blade)

Start med mørdejen.

Bland mel, flormelis og fint salt i en skål og kom smørret i i mindre stykker. Smuldr smørret i til konsistensen er som groft rasp. Saml dejen med et sammenpisket æg. Hvis dejen er for tør til at samle, kan der tilsættes en anelse iskoldt vand, til dejen præcis kan samles. Sæt dejen på køl i ½ time.

Imens laves mazarinmassen.
Marcipan æltes med sukker, smør og æg til en blød (velsmagende) masse. Skær evt. marcipan og smør i mindre stykker - det gør det nemmere at få det hele blandet godt sammen.

Tænd ovnen på 175 grader varmluft.

Tag mørdejen ud og rul den ud. Jeg har brugt en firkantet tærteform ( 21 x 28 cm), men en helt almindelig rund tærteform kan også sagtens bruges - dog skal man nok lave en lidt mindre portion mørdej. Kom forsigtigt den udrullede dej over i formen og tryk den godt op af siderne. Kom mazarinmassen i og bred den ud i formen, så massen ligger nogenlunde plant.

Bages midt i ovnen i ca. 30 min. Hvis den begynder at blive meget mørk, kan den dækkes med lidt sølvpapir, mens den bager færdig.

Lad tærten afkøles helt i formen, inden den pyntes.

Før chokoladen smeltes, bruges en lang, skarp kniv til at rive lidt chokoladeflager af til ekstra pynt. Man kan også bare hakke lidt af chokoladen.

Smelt forsigtigt resten af chokoladen over et vandbad og fordel den smeltede chokolade over mazarinmassen. Når chokoladen er næsten størknet, pyntes med chokoladeflager og påskeæg (så sidder de nemlig fast i chokoladen og skrider ikke rundt). Umiddelbart før servering pyntes med spiselige blomster, her skovsyre.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)