Gå videre til hovedindholdet

Stor mazarintærte med påskepyntI morgen skal vi til (endnu en) påskefrokost, og det glæder jeg mig rigtig meget til.

Det bliver lidt sammenskudsgilde-agtigt, hvor alle medbringer noget mad til frokosten - og det er sørme, som om min svigerfamilie kender mig, for jeg er blevet bedt om at bage en kage og tage med - og der er jo ikke noget, jeg hellere vil (faktisk har jeg bagt to. Den anden kommer på bloggen snarest - såfremt den bliver vellykket, that is). Så dette er mit bud på en påskepyntet mazarintærte, der forhåbentlig kan række til 15 kageglade mennesker - og selvfølgelig kan bages på alle tidspunkter af året; ikke kun til påske. 
Mazarintærte med påskepynt (ca. 15 pers)
Mørdej
300 g mel
100 g flormelis
Et lille nip fint salt
150 g smør
1 æg
Evt lidt koldt vand

Mazarin
300 g ren, rå marcipan
120 g sukker
75 g. smør
2 æg

Derudover:
200 g mørk chokolade
Små chokolade påskeæg
Skovsyre (blomster og blade)

Start med mørdejen.

Bland mel, flormelis og fint salt i en skål og kom smørret i i mindre stykker. Smuldr smørret i til konsistensen er som groft rasp. Saml dejen med et sammenpisket æg. Hvis dejen er for tør til at samle, kan der tilsættes en anelse iskoldt vand, til dejen præcis kan samles. Sæt dejen på køl i ½ time.

Imens laves mazarinmassen.
Marcipan æltes med sukker, smør og æg til en blød (velsmagende) masse. Skær evt. marcipan og smør i mindre stykker - det gør det nemmere at få det hele blandet godt sammen.

Tænd ovnen på 175 grader varmluft.

Tag mørdejen ud og rul den ud. Jeg har brugt en firkantet tærteform ( 21 x 28 cm), men en helt almindelig rund tærteform kan også sagtens bruges - dog skal man nok lave en lidt mindre portion mørdej. Kom forsigtigt den udrullede dej over i formen og tryk den godt op af siderne. Kom mazarinmassen i og bred den ud i formen, så massen ligger nogenlunde plant.

Bages midt i ovnen i ca. 30 min. Hvis den begynder at blive meget mørk, kan den dækkes med lidt sølvpapir, mens den bager færdig.

Lad tærten afkøles helt i formen, inden den pyntes.

Før chokoladen smeltes, bruges en lang, skarp kniv til at rive lidt chokoladeflager af til ekstra pynt. Man kan også bare hakke lidt af chokoladen.

Smelt forsigtigt resten af chokoladen over et vandbad og fordel den smeltede chokolade over mazarinmassen. Når chokoladen er næsten størknet, pyntes med chokoladeflager og påskeæg (så sidder de nemlig fast i chokoladen og skrider ikke rundt). Umiddelbart før servering pyntes med spiselige blomster, her skovsyre.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig