Gå videre til hovedindholdet

Chokolade-cheesecake med karamel og kakao-macaronsMin mand har tre yngre brødre. De tre brødre har alle en dejlig kæreste/kone, der lige nu alle er gravide og skal have et barn til sommer. To af dem venter en pige, og én venter en dreng. 

Vi er nogen, der glæder os rimeligt meget til baby-boomet, så da en af de vordende mødre spurgte, om jeg ville bage en cheesecake (pregnancy-craving?) næste gang vi skulle ses, var mit svar JA! Hvilket er faktisk altid mit svar, når nogen spørger, om jeg vil bage en kage. Efter lidt søgen på nettet og i mine alt for mange kage-bage-bøger, endte jeg med denne choko-cheesecake med macaron-pynt.

Opskriften på selve chokolade-cheesecake'n er en let ændret version af den kage, man finder på den fantastisk smukke og inspirerende kage/bage/mad-blog The food factory (se den originale kage her: http://thefoodfactory.dk/maelkechokoladecheesecake/). Det er en virkelig fantastisk blog med vildt smukke kager og gode beskrivelser af fremgangsmåderne. 

Kagen smager som en cheesecake-udgave af en Daim-bar: Lys chokolade og karamel med en sprød choko-bund = So yummy! Min yngste pige gav mig (eller kagen, eller mig og kagen) dette fine kompliment: "Jeg er glad for, at du er min mor, for så kan du lave den her kage igen en anden gang".

Macarons er lidt tricky at lave, og jeg mestrer det ikke til perfektion endnu, men jeg giver dog i opskriften her mine bedste tips til, hvordan de kan lykkes. De er bestemt ikke nødvendige for, at kagen smager godt, men jeg synes, de er så fine og en dejlig bage-udfordring, så de kom med som pynt her.

Chokolade-cheesecake med karamel og kakao-macarons (8-10 pers)

Kakao-macarons med karamel (ca. 20 færdige macarons)
Macaron-kager
170 g flormelis
90 g mandelmel
2 spsk kakao
90 g æggehvide
2 spsk sukker

Karamel
1 ds kondenseret mælk
1 nip fint salt

Macaron-kager
Vej alle ingredienserne meget nøjagtigt af - gerne på en digital vægt. Bland mandelmel, kakao og flormelis og sigt det gennem en sinmasket sigte ned i en skål. Sigt den gerne to gange - det er vigtigt der ikke er klumper eller for store stykker mandelmel i. 

Pisk æggehviderne luftige i en ren og tør skål. Tilsæt sukkeret og pisk til du har en fast og blank skum (lidt a la den guf man får på is). 

Hæld mandelmel-blandingen i æggehviderne og vend forsigtigt rundt til de to dele er helt blandet - de skal være helt blandede, men man skal heller ikke blive ved at blande for længe, for så bliver dejen for blød.

Kom dejen i en sprøjtepose med et hul på knap 1 cm, og sprøjt kager ud på to bageplader dækket med bagepapir. Jeg sprøjtede to str kager: nogle på størrelse med en 5-krone og nogle på størrelse med en 1-krone. Når al dejen er sprøjtet ud, banker du lige bagepladerne ned i køkkenbordet et par gange, så eventuelle lufthuller i kagerne kommer op til overfladen. Prik lufthullerne væk med en nål eller lign.

Lad nu kagerne stå i mindst 45 min, så overfladen tørrer (og ikke sprækker under bagningen).

Sæt ovnen på 125 grader varmluft. Bag kagerne en plade ad gangen nedest i ovnen i ca. 20 min. Når de slipper bagepapiret, når man prøver at løfte dem, er de færdige. Lad dem køle helt af, inden fyldet kommes i.

Karamel
Læg dåsen med kondenseret mælk i en gryde og dæk dåsen helt med vand. Bring vandet i kog og lad det småkoge/simre under låg i ca. 3 timer. Sørg for at dåsen hele tiden er helt dækket af vand. Tilføj mere vand, hvis den ikke er. Efter 3 timer tages dåsen op af vandet og køler af ved stuetemperatur i mindst 1 time inden den åbnes. Vend evt. et lille nip fint salt i for en god saltkaramel-smag.

Kom karamel på halvdelen af macaron-kagerne, og læg dem sammen. De kan sagtens lægges sammen et par dage, før de skal spises. Opbevar på køl i op til 1 uge.

Chokolade-cheesecake med karamel
Kakaokiksebund
200 gram digistivekiks
3 tsk kakao
1 spsk sukker
75 gram smør

Karamel
1 ds kondenseret mælk
1  nip fint salt

Mælkechokoladecheesecake
3 blade husblas
150 gram neutral flødeost
100 gram sukker
1 + 1,5 dl piskefløde 
150 gram mælkechokolade

Pynt
25 g mørk chokolade
Små chokoladeperler (her Valrhona crunchy dulcey pearls)
Lidt spiseligt guldstøv (kan købes i større dagligvarebutikker)
Skovsyre

Kakaokiksebund
Knus kiksene til krummer i en foodprocesser eller ved at komme dem i en pose og knuse dem med en kagerulle. Tilsæt kakao og sukker og bland godt.

Smelt smørret og hæld herefter i kikseblandingen og rør rundt igen.

For en springform (18 cm) og kom kiksemassen heri. Sørg for at kiksemassen er nogenlunde ligeligt fordelt over det hele og pres den godt ned. Sæt den køl, imens du laver fyldet.

Karamel
Læg dåsen med kondenseret mælk i en gryde og dæk dåsen helt med vand. Bring vandet i kog og lad det småkoge/simre under låg i ca. 3 timer. Sørg for at dåsen hele tiden er helt dækket af vand. Tilføj mere vand, hvis den ikke er. Efter 3 timer tages dåsen op af vandet og køler af ved stuetemperatur i mindst 1 time inden den åbnes. Vend evt. et lille nip fint salt i, for en god saltkaramel-smag.

Mælkechokoladecheesecake
Udblød husblassen i koldt vand i 10 minutter. 

Varm 1 dl fløde op i en lille gryde. Når den er lige under kogepunktet tages gryden af varmen, husblassen vrides fri for vand og røres ud i den varme fløde. Lad den køle af til håndvarm.

Flødeost og sukker piskes sammen. Stil til side.

Pisk 1,5 dl af fløden til let flødeskum. Stil til side.

Varm den sidste 1 dl fløde op til lige under kogepunktet tages gryden af varmen Vrid husblassen vrides fri for vand og rør den ud i den varme fløde, ét blad af gangen. Lad den køle af til håndvarm (men hold øje med at den ikke begynder at stivne for meget. Gør den det skal du skynde dig at blande den i ostemassen, før den sætter sig helt).

Smelt mælkechokoladen i en skål over vandbad, og bland den forsigtigt i flødeoste-massen. 

Rør den nu håndvarme fløde med opløst husblas i ostefyldet til massen er ensartet og glat.

Vend til sidst flødeskummet i ostemassen og rør igen til den er ensartet og glat.

Fordel fyldet oven på bund og karamel, og sæt kagen i køleskabet i mindst 3 timer  og gerne natten over.

Når kagen har sat sig, kan den forsigtigt tages ud af kageringen og pyntes med macarons, spiseligt guldpulver, smeltet mørk chokolade, chokoladeperler og skovsyre.Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig