Gå videre til hovedindholdet

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder


Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur. 

Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre?

Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al sin enkelhed er en rimelig genial ret. I sin klassiske form består den af fintsnittet kål blandet i en dej, der steges til sprøde pandekager. Det fantastiske ved retten er, at man kan supplere eller udskifte kålen med en lang række andre grøntsager, og potentielt også mange flere, end der er proppet i opskriften herunder, for eksempel revne kartofler, blomkål eller broccoli. Så retten er på én og samme gang BÅDE sunde grøntsager OG pandekager. Dét er da smart. På minus-siden skal det lige nævnes, at de ikke er særligt pæne at se på, men jeg har altid lært, at det er det indvendige, der tæller. Og det indvendige  - og smagen - er i top her. Vil man gerne have en grovere og dermed endnu sundere variant, kan man sagtens skifte halvdelen af melet ud med grahamsmel eller lignende. Der medfølger en opskrift på en dip her, som jeg er rigtig glad for, men for at være helt ærlig vil resten af min lille familie hellere bare have straight up ketchup til, og det smager også rigtig dejligt.
Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål (ca 16 stk, 2-3 pers)
100 g mel
½ tsk bagepulver
2 æg
1 dl vand
1 spsk soya
1 nip fint salt
2 gulerødder
½ spidskål
Et lille bundt forårsløg (ca 4 stk)
Smagsneutral olie til stegning

Dip:
3 spsk ketchup
1 spsk Worcestershire sauce
1½ spsk flydende honning
1 spsk soya

Instruktioner:
Skræl og riv gulerødderne groft. Snit spidskålet fint, og skær forårsløget i tynde skiver. Læg halvdelen af det skårne forårsløg til side til drys.

Bland mel, bagepulver og et nip salt i en stor skål. Kom æg, vand og soya i, og pisk det hele sammen til en glat dej. Kom grøntsagerne i og vend godt rundt, så de er helt dækkede af dejen.

Varm 1-2 spsk olie op i en pande og lav nu små pandekager ved at lægge store spiseskefulde af dejen på panden. Steg 5-6 stykker ad gangen afhængigt af hvor stor panden er. Flad pandekagerne lidt ud med en ske, så de ikke bliver for tykke, før de vendes. Bag 3-4 minutter på hver side ved lidt over medium-høj varme. Læg de færdige pandekager på et fad, mens du bager resten. Hold dem evt lune i ovnen ved 100 grader.

Bland alle ingredienserne til dippen og server til. Server evt. også ren ketchup, ren Worcestershiresauce og ren soya til - det smager også godt til hver for sig. Drys evt. lidt tyndtskårne forårsløg over pandekagerne - det giver et friskt spark til smagen. Server straks - pandekagerne smager bedst lune og nylavede.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig