Gå videre til hovedindholdet

Bibimbap deluxe


(Reklame/ kød modtaget som gave fra Toftegaards Gårdbutik: http://toftegaards-gaardbutik.dk/).

Bibimbap er en vidunderlig koreansk ret, der består af dampende varme ris, sprøde grøntsager, mørt og krydret kød toppet af med et spejlet æg, der binder det hele sammen. 

Bibimbap betyder "blandet ris" og er en meget populær ret i sit hjemland, og det er nemt at forstå hvorfor. Udover at være utrolig lækker, er det også en virkelig nem og sund ret at lave, og har man kræsne børn, kan de selv få lov at komponere deres bibimbap-skål. Derudover er bibimbap super som restemad, hvor man på en rigtig god og lækker måde kan få brugt de der grøntsager i køleren, der er lige på nippet til at bliver for gamle. Og så har retten et sjovt navn, hvilket er noget, jeg virkelig sætter pris på!  

Jeg har tidligere lagt en opskrift på bibimbap op her på bloggen (https://alverdensmad1.blogspot.com/2017/10/bibimbap-koreansk-comfort-food.html), men grunden til, at jeg kalder denne udgave for "deluxe", er kødet, som her består af skært oksekød (frem for hakket oksekød), som er marineret og fuld af lækre asiatiske smage. Begge udgaver er dog top lækre!

Bibimbap deluxe (4 pers)
400 g. tykkam eller andet skært oksekød
Lidt smagsneutral olie

Marinade:
3 spsk soyasauce
1 spsk brun farin eller sukker
2 fed knust/finthakket hvidløg
1 stor tsk revet frisk ingefær
1 spsk sesamolie (kan udelades)
Salt og peber

1 broccoli
100 g brune champignon
2 fed knust/finthakket hvidløg
Lidt smagsneutral olie
2 gulerødder
½ agurk

4 æg
Lidt smør eller smagsneutral olie

3 dl basmati-ris

Herudover:
Soya
Sød chilisauce
Lidt sesamfrø
Mild rød chili i skiver
  
Instruktioner:
Skær kødet i mundrette stykker. Bland alle ingredienserne til marinaden godt sammen og bland det med kødet i en skål eller frostpose. Læg på køl, og lad marinere ½-3 timer.

Steg kødet på en varm pande i lidt smagsneutral olie til kødet er brunet og netop mørt (dvs. steg det ikke for længe). Tag kødet af varmen og stil til side.

Rens/skræl broccoli og champignon og skær i mundrette bidder. Varm lidt olie i en pande og steg hvidløg ved middelvarme et par minutter. Kom herefter champignon og broccoli i panden og steg for middelhøj varme til grøntsagerne er gennemvarmede, men stadig ret faste. Kom i en skål og stil til side.

Skær agurk og gulerod i tynde stænger, kom i en skål og stil til side. 

Kog undervejs risen efter anbefalingerne på pakken (jeg plejer at hælde 3. skyllet ris i 6 dl. koldt, saltet vand i en gryde, lade det koge op og derefter simre 12 min. under låg, slukke for varmen og lade risene stå og trække under låg til resten af maden er klar).

Steg fire spejlæg. Hvis man vil have en blød blomme, kan man stege æggene lidt hårdt og så undlade at vende dem og tage dem af varmen, så snart æggehviden er stivnet.

Anret i fire skåle: Først ris, så grøntsager, dernæst kød og til sidst spejlæg. Server straks med soya, sød chilisauce, sesamfrø og frisk rød chili.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig