Jeg har sat mig selv på mini-karantæne fra nyhedsstrømmen på nettet. Jeg kan mærke, at det ikke gør noget godt for mig hele tiden at følge med i indenlandske og udenlandske nyhedsmedier med stort og småt og løse rygter blandet med (få) gode nyheder og (alt for mange og meget) dårlige nyheder, så nu tjekker jeg nyheder om morgenen og først på aftenen, og resten af tiden gør jeg sådan set bare hvad statsministeren, dronningen og direktøren for Sundhedsstyrelsen beder mig om; nemlig at blive hjemme, holde afstand og vaske hænder.
Det betyder blandt andet, at jeg sådan en lørdag som i dag har uTROligt god tid til at bage og pynte en tærte, og det er dejligt og en god distraktion at fokusere på tærtedej, kreativitet og finmotoriske skills. Til denne tærte er jeg blevet inspireret af den helt fantastiske britiske tærte- og kagemager Julie Jones (find hende på Instagram under @julie_jonesuk), som laver de smukkest pyntede kager, jeg længe har set. Mindre kan selvfølgelig også gøre det, så pynt blot efter lyst og bedste evne.
Tærten smager (i al beskedenhed) helt fantastisk med sprødt låg og bund, cremet, marcipan-agtig frangipane og sød-syrlige bær. Den bliver ekstra god, hvis den serveres med en god klat creme fraiche, flødeskum eller vanilleis.
Tærte med frangipane, brombær og blåbær (10-12 pers... nej 6-8 pers, hvis der er corona-isolation)
Dej:450 g mel + lidt ekstra til udrulning
150 g flormelis
1 tsk vanillesukker
½ tsk kardemomme
1 lille nip fint salt
225 g koldt smør
2 store æg
Frangipane:
150 g smør, stuetemperatur
150 g sukker, gerne rørsukker
150 g mandelmel
2 store æg
Desuden:
Lidt smør til at smørre tærteformen
350 g bær (her blåbær og brombær, men brug dine yndlingsbær, gerne fra frost, letoptøede)
Instruktioner:
Dej:
Bland mel, flormelis, vanillesukker, kardemomme og salt i en skål. Skær det kolde smør i mindre stykker og gnid det ud i melblandingen, til det er som groft rasp. Slå æggene ud i en anden skål og pisk dem let sammen. Hæld hvad der svarer til 1½ æg i mel-&-smør-blandingen, og sæt det sidste af det sammenpiske æg på køl - det skal bruges til at pensle tærten senere.
Saml hurtigt dejen med ægget (dvs. dejen skal ikke æltes, men blot hænge godt sammen). Ægget burde være nok, men er det helt umuligt at få dejen til at hænge sammen, kan der tilsættes en anelse meget koldt vand. Start med en teskefuld.
Del dejen i to del: 1/3 (der skal bruges til "låget") og 2/3 der skal bruges til bunden. Rul dem til kugler og flad dem lidt ud - så er de nemmere at rulle ud senere. Pak dem ind i husholdningsfilm og læg dem på køl ½ times tid.
Frangipane:
Bland først sukker, mandelmel og smør i en skål. Rør godt sammen, gerne med en elpisker. Kom herefter de to æg i og rør godt igennem til en blød marcipan-agtig masse. Stil til side.
Samling:
Varm ovnen op til 175 grader varmluft.
Tag dejen til tærtebunden (den store) og rul den tyndt ud på et meldrysset bord, så den passer til tærteformen (formen jeg brugte var 20x30 cm). Dejen skal være ca ½ cm tyk.
Smør tærteformen med lidt smør. Læg den udrullede dej forsigtigt over i tærteformen. Dejen er lidt porøs, men kommer der revner og sprækker, kan de lappes med lidt overskydende dej eller ved at presse dejen sammen ved revnerne. Er der dej tilovers kan den kommes i puljen med dejen til låget - eller fryses ned og bruges en anden god gang.
Forbag tærtebunden i ovnen i 15 min. Det gøres ved at lægge bagepapir over tærtedejen og komme tørrede bønner eller ukogte ris i og derefter bage den 15 min. På den måde sikrer man en sprød bund tords alle tærtens våde elementer.
Mens bunden bager rulles dejen ud til låget. Her kan man free style og pynte som man vil: Man kan lave et klassisk gitter, udstikke blomster eller lade sig inspirere af billederne på Julie Jones' instagram-profil, @julie_jonesuk. Jeg brugte en kagerulle med mønster, en blomster udstikker, samt nogle enkelte tynde "striber" som jeg flettede eller snoede. Skal det være helt enkelt, kan man rulle dejen ud, skære et X i midten og lægge over tærten. Det smager fuldstændigt lige så fint, som hvis der pyntes i vildskab.
Tag tærtebunden ud, lad afkøle et par minutter og fordel herefter frangipan'en heri. Fordel bær herpå og pres dem let ned i frangipan'en.
Kom herefter låg og evt. pynt på tærten og pensl med lidt sammenpisket æg.
Bag herefter tærten i 20-25 minutter til låget er gyldent og gennembagt.
Tærten smager skønt både kold og lun med is, flødeskum eller creme fraiche. Kan holde sig fint på køl et par dage, men kan også fryses.
Kommentarer
Send en kommentar