Gå videre til hovedindholdet

Mumbai toastieJeg er vild med toasts, og jeg er vild med krydret, indisk mad, så da jeg fandt ud af, at der findes en form for indisk street food kaldet en Mumbai toastie, måtte jeg straks prøve at lave min egen version af den - og den skuffede bestemt ikke. Skiver af sprødt og sejt surdejsbrød smurt med en frisk- syrlig krydderurte-chutney indeholdende spicy kartofler og den velkendte smag af agurk og tomat sammen med en gang smeltet ost til at binde det hele sammen. Mmm, det spiller!

Oven i købet er det oplagt restemad, hvis man ligger inde med nogle kogte kartofler, lidt daggammelt surdejsbrød og lidt rester i grøntsagsskuffen.
Mumbai toastie (2 stk)
4 skiver brød, gerne surdejsbrød (daggammelt/halvtørt fungerer fint)
Lidt smør (til brødet)

Chutney:
1 bundt frisk mynte
1 bundt frisk koriander (eller persille)
Saft fra ½ citron
1 tsk sukker
Salt og peber

Krydrede kartofler:
4 kogte, afkølede kartofler
1 spsk ghee (eller smagsneutral olie eller smør)
1 tsk spidskommen
1 tsk stødt koriander
1 tsk revet frisk ingefær
½ tsk stødt kanel
½ tsk stødt chili
Salt og peber

Desuden:
1/4 agurk
1-2 tomater
1 lille rødløg
2-4 skiver cheddarost

Instruktioner:
Chutney:
Har du en morter, kommes alle ingredienserne heri og stødes godt sammen. Alternativt hakkes de friske krydderurter fint og blandes med citron og sukker. Smag til med salt og peber. Chutney'en må godt være ret syrlig, da den jo skal spille op imod både kartofler, brød og ost.

Krydrede kartofler:
Skær kartoflerne i tynde skiver og stil til siden.
Varm ghee (eller olie eller smør) i en pande og rist krydderierne (pånær salt og peber) heri over middelvarme et par minutter. Læg kartoflerne i - gerne i ét lag, så de bliver pænt stegt og dækket af krydderierne. Vend efter et par minutter, så også den anden side bliver lækkert stegt og dækket af krydderier. Krydr med salt og peber. Tag af varmen og stil til side.


Saml toastie'n:
Skær løg, agurk og tomat i tynde skiver. 
Smør chutney på to af brødskiverne, som skal blive til bundene. Fordel herpå kartofler, ost, agurk, tomat og lidt rødløg. Smør resten af chutney'en på de to sidste stykker brød, og læg dem ovenpå med chutney-siden nedad. Smør lidt smør på oversiden af brødet.

Varm en ren pande op, og læg toastierne forsigtigt og med smør-siden nedad på den varme pande. Steg et par minutter til osten begynder at smelte. Smør imens forsigtigt lidt smør på de brødsider, der vender opad. Vend forsigtigt toastierne. De er klar, når de er sprøde udenpå, og osten er smeltet indeni.

Server straks med en kold øl eller sodavand.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt