Gå videre til hovedindholdet

Dalgona / Cremet koreansk kaffeJeg savner mange ting for tiden. Mest at se min mor og far, men også bare den helt normale hverdag med al dens trummerum - og tryghed. Jeg savner især at kunne købe ind uden at skulle se mig nervøst over skulderen som et byttedyr, hvis største fjende er usynlig og båret på et nys. Og så savner jeg at gå på café og få en lækker, blød café latte. Det sidste er der dog råd for, og det råd går under navnet dalgona kaffe.

Dalgona er en koreansk opfindelse og kan nærmest beskrives som en omvendt cappucino med sød og cremet kaffe øverst og mælk nederst. En dalgona kaffe smager som dyrtkøbt café-kaffe, men er utrolig nem at lave hjemme. Det kræver intet sær-udstyr eller mærkelige ingredienser at lave - blot lidt armkræfter. Dalgona kaffe kan laves og drikkes i både en varm og en kold version. Begge smager cremet og utroligt lækkert.

Og det er okay at savne. Det ser jo heldigvis ud til at virke efter hensigten, at vi holder os fra hinanden, og på dén baggrund synes jeg sagtens, det er til at holde til.

Dalgona (2 kopper)
2 spsk pulverkaffe/ instant kaffe
2 spsk sukker
2 spsk kogende vand
4 dl minimælk

Instruktioner:
Kom pulverkaffe og sukker i en mellemstor skål og hæld det varme vand ved. Brug et piskeris eller en håndmikser til at piske blandingen godt igennem - 2-3 minutter - til den bliver en let og cremet masse.

Iskaffe: Kom den kolde mælk i to glas, kom evt. isterninger ved og fordel kaffecremen ovenpå. Rør rundt og nyd - evt. med et sugerør.

Varm kaffe: Varm mælken i en kasserolle eller en mælkeskummer, fordel den i to glas og fordel kaffecremen over. Rør rundt og nyd!

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)