Gå videre til hovedindholdet

Tarte au citron / Sprød fransk citrontærteFor en måneds tid siden klagede mine to piger, som er hhv. 9 og 10 år gamle, over, at jeg aldrig bagte kage mere. Det er nu ikke helt sandt, skulle jeg mene, men den klage er da ihvertfald blevet gjort til skamme nu, for jeg er ret overbevist om, at jeg har bagt mere kage i de sidste 2 ugers corona-isolation end i de sidste mange måneder til sammen.

Jeg var ikke en af corona-hamstrerne, men må i stedet tilstå at jeg nok er lidt af en hverdags-hamster, der har det bedst, når vi har et solidt lager af vaskepulver i bryggerset, mindst en 4 liter minimælk i køleren, og hvis nogen på et tidspunkt skulle stå og akut mangle tandpasta til følsomme tandhalse, så kan vi nok også godt finde ud af noget der... 

Hvorom alting er, betød min hverdags-hamstring, at da corona-hjemme-perioden begyndte, lå jeg inde med en del både smør og fløde i fryseren (som var blevet til overs fra den ellers så søde juletid) samt nogle øko-citroner i køleren, som jeg havde købt til en ret, jeg aldrig fik lavet, og som nu var ved at blive for gamle. Alt i alt kunne jeg godt regne mig frem til, at det eneste logiske at lave ud af disse ingredienser ville være en fransk citrontærte, som er sådan en skøn og delikat kage med dens tynde, sprøde mørdejsbund og fyld, der mest af alt minder om en omgang citronfromage. Og så har jeg tilladt mig at komme noget blødt flødeskum på. Der er nok ikke så meget fransk elegance over at tyre en gang flødeskum på tærten, men det smager SÅ godt. Ligesom med citronfromage giver den bløde, fede flødeskum en skøn modvægt til den syrlige citron, der træder skarpt (men ikke for skarpt) igennem i tærten her. 

Bon appetit (og mange kærlige tanker til citrontærtens hjemland Frankrig)! 

Tarte au citron / Sprød fransk citrontærte (1 stor eller 8-10 små)
Dej:
125 g smør, rumtemperatur
75 g flormelis
2 æg
250 g mel + lidt ekstra til udrulning
½ tsk vanillesukker

Fyld:
5 æg
150 g sukker
1 dl frisk citronsaft (3-4 citroner)
1½ dl fløde

Desuden:
Flødeskum
Lidt revet citronskal (fra en usprøjtet citron)

Instruktioner:
Dej:
Pisk smør og sukker lyst og luftigt i en skål - gerne med en hånd-mixer eller i en køkkenmaskine. Slå de to æg ud i en anden skål, rør let sammen med en gaffel og kom hvad der svarer til 1½ æg i smørblandingen - hold det sidste halve æg tilbage til pensling af dejen senere. Rør smørblanding og æg godt sammen. Kom nu mel og vanillesukker i, og gnid/ælt blandingen godt sammen til en blød dej. Rul den til en flad kugle, kom husholdningsfilm omkring den, og kom den på køl en times tid.

(Vent med at lave fyldet til dejen er forbagt).

Varm ovnen op til 175 grader varmluft.

Drys lidt mel på køkkenbordet og rul dejen ud til en cirkel med en tykkelse på ca. 3 mm. Bager du én stor tærte, skal den i en form på ca 24 cm i diameter, og ellers kan dejen nu udstikkes til 8 mindre forme. Er der dej til overs, kan det fint fryses og bruges en anden god gang. 

Smør tærteformen/formene med lidt smør. Kom forsigtigt dejen i tærteformen/formene. Forbag herefter tærtebunden i ovnen i 12 min. Det gøres ved at lægge bagepapir over tærtedejen og komme tørrede bønner eller ukogte ris i og derefter bage den 12 min. På den måde sikrer man en sprød bund. Tag herefter tærtebund/ene ud af ovnen, fjern bagepapir og ris/bønner og pensl bunden med det tiloversblevne æg. Sæt i ovnen igen og bag i 5 min. 

Fyld:
Til fyldet røres æg, sukker og citronsaft rigtigt godt sammen. Til sidst røres fløden i. Hæld fyldet over tærtedejen og kom (forsigtigt, så der ikke spildes) tærten/tærterne tilbage i ovnen. Små tærter bages ca 15 minutter og en stor tærte i ca 20 min. Fyldet skal lige præcis sætte sig - så er tærten færdig. 

Tag tærten/tærterne ud af ovnen og lad afkøle helt. Server med flødeskum og evt. lidt revet citronskal.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte