Gå videre til hovedindholdet

Tarte au citron / Sprød fransk citrontærteFor en måneds tid siden klagede mine to piger, som er hhv. 9 og 10 år gamle, over, at jeg aldrig bagte kage mere. Det er nu ikke helt sandt, skulle jeg mene, men den klage er da ihvertfald blevet gjort til skamme nu, for jeg er ret overbevist om, at jeg har bagt mere kage i de sidste 2 ugers corona-isolation end i de sidste mange måneder til sammen.

Jeg var ikke en af corona-hamstrerne, men må i stedet tilstå at jeg nok er lidt af en hverdags-hamster, der har det bedst, når vi har et solidt lager af vaskepulver i bryggerset, mindst en 4 liter minimælk i køleren, og hvis nogen på et tidspunkt skulle stå og akut mangle tandpasta til følsomme tandhalse, så kan vi nok også godt finde ud af noget der... 

Hvorom alting er, betød min hverdags-hamstring, at da corona-hjemme-perioden begyndte, lå jeg inde med en del både smør og fløde i fryseren (som var blevet til overs fra den ellers så søde juletid) samt nogle øko-citroner i køleren, som jeg havde købt til en ret, jeg aldrig fik lavet, og som nu var ved at blive for gamle. Alt i alt kunne jeg godt regne mig frem til, at det eneste logiske at lave ud af disse ingredienser ville være en fransk citrontærte, som er sådan en skøn og delikat kage med dens tynde, sprøde mørdejsbund og fyld, der mest af alt minder om en omgang citronfromage. Og så har jeg tilladt mig at komme noget blødt flødeskum på. Der er nok ikke så meget fransk elegance over at tyre en gang flødeskum på tærten, men det smager SÅ godt. Ligesom med citronfromage giver den bløde, fede flødeskum en skøn modvægt til den syrlige citron, der træder skarpt (men ikke for skarpt) igennem i tærten her. 

Bon appetit (og mange kærlige tanker til citrontærtens hjemland Frankrig)! 

Tarte au citron / Sprød fransk citrontærte (1 stor eller 8-10 små)
Dej:
125 g smør, rumtemperatur
75 g flormelis
2 æg
250 g mel + lidt ekstra til udrulning
½ tsk vanillesukker

Fyld:
5 æg
150 g sukker
1 dl frisk citronsaft (3-4 citroner)
1½ dl fløde

Desuden:
Flødeskum
Lidt revet citronskal (fra en usprøjtet citron)

Instruktioner:
Dej:
Pisk smør og sukker lyst og luftigt i en skål - gerne med en hånd-mixer eller i en køkkenmaskine. Slå de to æg ud i en anden skål, rør let sammen med en gaffel og kom hvad der svarer til 1½ æg i smørblandingen - hold det sidste halve æg tilbage til pensling af dejen senere. Rør smørblanding og æg godt sammen. Kom nu mel og vanillesukker i, og gnid/ælt blandingen godt sammen til en blød dej. Rul den til en flad kugle, kom husholdningsfilm omkring den, og kom den på køl en times tid.

(Vent med at lave fyldet til dejen er forbagt).

Varm ovnen op til 175 grader varmluft.

Drys lidt mel på køkkenbordet og rul dejen ud til en cirkel med en tykkelse på ca. 3 mm. Bager du én stor tærte, skal den i en form på ca 24 cm i diameter, og ellers kan dejen nu udstikkes til 8 mindre forme. Er der dej til overs, kan det fint fryses og bruges en anden god gang. 

Smør tærteformen/formene med lidt smør. Kom forsigtigt dejen i tærteformen/formene. Forbag herefter tærtebunden i ovnen i 12 min. Det gøres ved at lægge bagepapir over tærtedejen og komme tørrede bønner eller ukogte ris i og derefter bage den 12 min. På den måde sikrer man en sprød bund. Tag herefter tærtebund/ene ud af ovnen, fjern bagepapir og ris/bønner og pensl bunden med det tiloversblevne æg. Sæt i ovnen igen og bag i 5 min. 

Fyld:
Til fyldet røres æg, sukker og citronsaft rigtigt godt sammen. Til sidst røres fløden i. Hæld fyldet over tærtedejen og kom (forsigtigt, så der ikke spildes) tærten/tærterne tilbage i ovnen. Små tærter bages ca 15 minutter og en stor tærte i ca 20 min. Fyldet skal lige præcis sætte sig - så er tærten færdig. 

Tag tærten/tærterne ud af ovnen og lad afkøle helt. Server med flødeskum og evt. lidt revet citronskal.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig