Gå videre til hovedindholdet

Mere kage til efterårsferien: Tunesiske kaffebrøds-cookies de luxe


"Don't mess with perfection", siger de. Og "If it ain't broke, don't fix it". 

Og det kan der godt være noget om. Men selvom Sallings tunesiske kaffebrød står for mig som en af de ypperste kager i kongeriget, så har jeg tilladt mig at udvikle en variation, som jeg rent  faktisk synes er en forbedring. Tillad mig at forklare:

Tunesiske kaffebrød er sprød mørdej formet som horn omkring blødt fyld af marcipan, sukker og kakao og derefter drysset med knasende mandelplitter og perlesukker. SÅ godt! Min eneste anke har dog altid været, at kagen har tendens til at blive en anelse tør, fordi den mestendels består af mørdej. Derudover har fyldet det også med at løbe ud og lægge sig som en (indrømmet) meget lækker karamel rundt om kaffebrøds-hornet. Derfor har jeg i denne upgrade lukket fyldet inde i en småkage-lignende form, så det ikke løber nogen vegne. Og dertil er mørdej-fyld ratioen meget mere passende efter mine smagsløg. 

Grunden til at jeg oveni dette også kalder kagerne for de luxe er - foruden det ekstra fyld - at der også er skruet lidt op for smagen i mørdejen med hjælp fra vanilliesukker og mit yndlingskage-krydderi: kardemomme.

Opskriften er udviklet som en variation over den skønne kaffebrødsopskrift, der er at finde i Sif Orellanas fortryllende bog, Rollinger og Roulade. 

Tunesiske kaffebrøds-cookies (12 stk)
Mørdej
100 g rørsukker
1 tsk bagepulver
300 g mel + lidt mere til udrulning
1 tsk vanillesukker
1 lille tsk kardemomme
150 g koldt smør
1 æg
Evt lidt koldt vand

Fyld
75 g. blødt smør
75 g. sukker
75 g ren rå marcipan
1 stor spsk kakao

1 æg til pensling
Hakkede mandler
Perlesukker
Evt. tørrede rosenblade

Start med mørdejen: Bland først de tørre ingredienser i en skål: Mel, bagepulver, sukker og vanillesukker. Skær den kolde smør i mindre tern og gnid den ind i melbalndingen til den ligner rasp. Pisk ægget i en lille skål og brug den til at samle dejen. Hvis ægget alene ikke kan gøre det, kan man tilsætte en lille smule kold vand, men brug kun lidt ad gangen: Dejen skal kun lige være samlet og skal ikke blive klistret.

Rul dejen til en kugle, kom husholdningsfilm om og kom den i køleskabet ½ time. Smør

Imens kan du lave (og prøvesmage!) fyldet. Det er nemt: Smør, sukker, marcipan og kakao blandes godt sammen til en jævn masse. Lad det stå i stuetemperatur til mørdejen er færdig med at køle ned i køleskabet.

Tænd ovnen på 160 grader varmluft.

Tag mørdejen ud og rul den relativt tyndt ud på et meldrysset bord. Dejen må gerne være 3-4 mm tyk. 

Brug nu et glas eller en rund udstikker på ca. 7 cm i diameter til at stikke i alt 24 cirkler ud af dejen (dette gøres ad flere omgange, hvor man stikker dej ud og ruller den overskydende dej ud igen). Del nu marcipanmassen i 12 dele og rul til kugler, som placeres på den ene halvdel af cirklerne. Dyp din pegefinger i lidt koldt vand og kør det hele vejen rundt i kanten af cirklen (det skal bare fugtes, ikke sjaskes til. Blev der sagt) og placer herefter de restende dejcirkler ovenpå. Tryk (nu med tørre fingre) godt rundt i kanten, så kagerne er helt lukkede om fyldet.

Pensl med pisket æg og drys med perlesukker og hakkede mandler/ mandelsplitter.

Bag kagerne 12-15 min. midt i ovnen. Hold lidt øje med dem efter 12 minutter. De skal være gyldne i kanten og bagte, men ikke mørke, for så bliver dejen meget kedelig.

Smager godt nybagte, men kan sagtens holde sig et par dage i en lukket beholder. Pynt evt. med tørrede rosenblade inden servering ( det hedder jo tunesiske kaffebrød).

Kommentarer

  1. Mega god opskrift har ikke prøvet den men ved bare den er god……#elsker kager#follow4follow ups undskyld det her er jo ikke Instagram 🤣🤣🤣

    SvarSlet
    Svar
    1. Haha, det er en rigtig kagekender, der kan se alene på opskriften, at det bliver godt:-)

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)