Gå videre til hovedindholdet

Spaghetti i cremet valnøddesauce med bagte hvidløg - og en boganbefaling


En middags-ret og en bog-anbefaling. 

Hmm, en bog-anbefaling, ja, men jeg havde faktisk mareridt flere gange, mens jeg læste denne bog, og jeg plejer ellers aldrig at have onde drømmer eller i det hele taget kunne huske, hvad jeg drømmer. Så det er altså en rimeligt barsk sag. 

Bogen, jeg taler om, hedder "The Son" (på dansk "Sønner") og er skrevet af Philipp Meyer. Det er en stort anlagt fortælling - en familie-saga, bør man vel kalde det - som følger familien McCollough over flere generationer fra 1849 til 2012. Bogen foregår i Texas, tæt på den mexikanske grænse. Man følger dels Eli McCollough i 1850'ernes vilde vest. Da han er en stor dreng, bliver det meste af hans familie på brutal vis slået ihjel af Commanche-indianere, som dog imponeres af hans udholdenhed og adopterer ham i deres stamme. Derudover følger man Elis søn, Peter, som er gjort af et andet og meget mere følsomt stof end sin far, og hele hans liv præges af en brutal, tragisk og uretfærdig begivenhed begået mod deres mexikanske naboer. Familien McCollough kommer til penge pga. oliefund, og man følger endelig også Elis oldebarn, Jeanne, der til sin store fortrydelse som kvinde ikke nyder den samme respekt og samme rettigheder som mændene.

Bogen lægger benhårdt ud, den er velskrevet og nuanceret i sine personportrætter, og man springer frem og tilbage i tiden mellem de tre hovedpersoner, så man hele tiden holdes nysgerrig overfor, hvad der mon nu sker. Jeg var fanget fra starten, men lige over midten, synes jeg, bogen tabte pusten lidt og kørte vel rigeligt rundt i de samme temaer. Det er dog helt sikkert værd at hænge på til den bitre (!) ende, for mod slutningen, sker der ting og sager, og der er endda et rigtig fint twist til sidst.

Bogen er lige kommet som tv-serie, og den skal jeg helt sikkert se (men nok ikke lige før sengetid). Link til trailer her:


Dagens ret har intet med det vilde vesten at gøre. Snarere er den italiensk inspireret og sådan en simpel, go-to aftensmad til de dage, hvor man bare har haft alt, alt for travlt til at (gide) lave aftensmad. Jeg lavede den første gang en aften, da vi lige var kommet hjem fra ferie og ikke rigtig havde noget i køkkenskabene andet end spaghetti og nødder. Det er måske ikke den sundeste, mest grøntsagsfyldte ret, man kan servere, men jeg synes, at retten opvejer dette faktum ved at være lynhurtig at lave og smage drøngodt - især med et godt glas vin til. Opskriften er en videreudvikling af den pasta-ret man finder i Sif Orellanas fantastiske kogebog "Guld i gryden" (hey, endnu en boganbefaling!).

Buon appetito!

Spaghetti i cremet valnøddesauce (3-4 pers)
1 helt hvidløg
25 g pinjekerner + 25 g. til drys
150 g valnødder
125 g. mascarpone (eller 1 dl fløde)
400 g. fuldkorsspaghetti

Frisk basilikum
Soltørrede tomater i olie
Parmesan

Tænd ovnen på 150 grader og læg det hele hvidløg ind i ovnen i 20 min til det er helt blødt.

Rist pinjekerner og valnødder på en tør pande til pinjekernerne har taget lidt farve. Tag dem af varmen, tag nogle af pinjekernerne fra til drys, og blend resten af pinjekernerne og valnødderne i en foodprocessor til de ligner rasp. Kom dem tilbage i panden og stil til side.

Kog spaghettien efter anvisningen på pakken. Når pastaen er næsten færdigkogt, kommes mascarponen i nødde-blandingen. Skær toppen af hvidløget og pres den helt bløde hvidløgsmasse ned i panden også (uden at hvidløgs-skrællen kommer med). Rør sammen og kom gerne lidt spaghetti-vand i, til saucen har en god blød konsistens. 

Hæld vandet fra spaghettien og bland den godt sammen med saucen. Server straks med basilikum, soltørrede tomater, ristede pinjekerner og parmesan.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)