Gå videre til hovedindholdet

Mulligatawny suppe


Jeg fortsætter mit korstog mod halloween, men føler mig noget ensom i min kamp. Alle andre synes at nyde de rå mængder edderkoppespind af vat, pølsehorn i forklædning som afskårne fingre, og at det er socialt acceptabelt at skræmme livet af andre. Det er jo ikke sjovt. Oh, don't get me started.

Nej, jeg synes langt hellere, at vi skulle importere den hinduistiske lysfest Diwali, som også typisk falder i oktober. Diwali fejres med masser af lys og blomster, som skal symbolisere det godes sejr over det onde og håb for menneskeheden. Det er da virkelig noget, vi kunne have brug for for tiden. Jeg læste engang et interview med Lise Nørregaard (i Ud&Se, tror jeg, det var), hvor hun fortalte, at hendes erfaring er, at mennesker altid har syntes, verden var af lave og tæt på at gå under: Så var det nazisterne, så var det russerne, så var det terroristerne. Så jeg tænker på, om det bare er, fordi, at vi er smack in the middle af det, at det virker, som om verden de senere år bare er blevet endnu mere nuts og ond, end den altid har været?

Og sådan kan et indslag, der handler om en hinduistisk lysfest ende med at handle om en 100-årig dansk forfatter.

Hvorom alting er, så står dagens ret i Diwalis tegn. Retten er den indiske suppe mulligatawny, som er ikke stærk, men skønt krydret og passer perfekt til en blæsende oktober-dag i efterårs-Danmark. Mulligatawny betyder "peber suppe" - og så er det dejligt at sige: "Molligatååårni". Jeg siger det ihvertfald så tit, jeg kan, når jeg har lavet sådan en omgang: "Så er der mulligatawny - kom og spis!", "Smager din mulligatawny godt?", "Skal du have mere Mulligatawny?", etc ad infinitum. Prøv selv!
Mulligatawny (2 pers)
25 g. ghee (klaret smør) eller smør
1 løg
2 fed hvidløg
2 cm skrællet frisk ingefær
1 tsk god karry
1 tsk tørret koriander
1 tsk spidskommen
1 tsk paprika
½ tsk kardemomme
1 tsk gurkemeje
2 gulerødder
1 skrællet æble uden kernehus
1 dl røde linser
1 ds hakket tomat
2½ dl grøntsagsbouillon
1 ds kokosmælk
Salt & peber

Til servering:
Hakket persille
Cashewnødder

Hak løget groft. Hak ingefær og hvidløg fint. Smelt smørret/ghee'en i en stor gryde og kom løg, hvidløg og ingefær i sammen med alle de andre krydderier. Lad stege ved middelvarme et par minutter til løgene er gennemsigtige.

Skræl imens gulerødderne og æblet, og skær dem i mindre stykker. Kom i løg-blandingen og lad stege et minuts tid. 

Kom hakkede tomater og bouillon i, og bring i kog. Tilsæt herefter de røde linser og lad retten simre 20 minutter eller til linserne er helt møre. Tag suppen af varmen og blend den helt glat med en stavblender (pas på ikke at sprøjte varm suppe på dig selv på dette stadie - siger jeg af bitter erfaring). 

Kom kokosmælken i suppen og varm den kort igennem på komfuret. Smag til med salt og peber og server med hakket persille, cashewnødder og lune naan.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i a...