Gå videre til hovedindholdet

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling



Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær.

Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt bliver forelsket i Nell, og så har vi balladen. Men bogen er ikke kun eller først og fremmest et trekants-drama. Den giver også et virkeligt interessant indblik i tidlige antropologers årelange feltarbejde hos indtil da ukendte stammer, hvilket er utroligt interessant for en nutidig antropolog (dvs. mig) at blive mindet om, fordi det er en helt anden måde at bedrive feltarbejde på end man (dvs. de fleste) gør i dag. 

Bogen er utroligt spændende og velskrevet og kan varmt anbefales, hvad enten man kan lide at læse om antropologiens spæde, spændende og til tider tvivlsomme  begyndelse eller mere er til en dramatisk og saftig kærlighedshistorie. I "Euphoria" får man nemlig begge dele. 

Broccoli-salat (4-6 pers, som tilbehør)
200 g bacon i tern
2 broccoli 
1 rødløg
80 g. tørrede tranebær
1½ dl saltede peanuts

Dressing:
2½ dl creme fraiche
2-3 spsk mayonaise
2 tsk hvidvinseddike
2 spsk sukker
Salt & peber

Start med at smide baconen på en tør pande og steg det ved middelvarme, til det er gyldent og sprødt. Rør rundt i det ind i mellem. Det tager 10-15 min.

Lav imens resten af salaten. Rør alle ingredienserne til dressingen sammen og smag til med salt og peber. Skær rødløgget i små tern. Skær stokken af broccolierne og del toppen i små, mundrette "buketter".

Læg den færdige bacon på et stykke køkkenrulle og lad det køle og dryppe lidt af.

Kom broccoli, løg, peanuts, bacon og tranebær i en skål og hæld dressingen i. Vend rundt i salaten til alt er dækket af dressing. Gem evt lidt bacon, peanuts og tranebær til at pynte med.

Kommentarer

  1. Tak for boganbefalingen - den må jeg se om jeg kan få støvet op!
    Jeg mødte jo Margaret Mead og Gregory Batesons datter Mary Cathrine Bateson (selvfølgelig også socialantropolog) til en konference i Oxford i sommers, og hun var da noget af et livsstykke på trods af hendes alder. Jeg tænkte: hende vil jeg være, når jeg bliver sådan rigtigt voksen! Så kan man jo altid diskutere hendes faglige pointer, men det var en oplevelse at høre hende som keynote og efterfølgende tale med hende.
    God jul til dig Pernille - håber snart at løbe ind i dig igen!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvor VILDT, Else. Det er jo rendyrket antrohopology loyalty! Du kan låne bogen af mig - så har vi også en undskyldning for at ses:-)

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si