Gå videre til hovedindholdet

Citron-pebernødder


Pebernødder må der til, når det er jul!

Denne opskrift har jeg fra Ina og Katrine (tak!), fordi Ina skrev til mig på Facebook og spurgte, om jeg havde en god og julet opskrift på brunkager (coming up!), og Katrine (som jeg egentlig kender Ina igennem) bød så ind med, at hun lige havde bagt de der gode citron-pebernødder, som hun betegnede som "smagen af jul", og det lyder jo bare alt for fristende.

Så på den måde endte det med, at det faktisk var mig, der fik en opskrift. Opskriften viderebringer jeg her - dog med enkelte små ændringer, fordi jeg ikke kunne lade være med at tilføje lidt vanille og kardemomme - og også var nødt til at kaste en æggeblomme i dejen for at få den til at hænge sammen.

Pebernødderne smager dejligt friskt af citrus og er en skøn og sprød variation af den klassiske pebernød (som også er god - bevares). Hurtigt bagt - hurtigt spist!

Citron-pebernødder (temmelig mange)
250 g mel
125 g sukker
½ tsk hjortetaksalt
½ tsk kardemomme (kan udelades)
½ tsk vanillesukker (kan udelades)
125 g smør Saft & skal fra 1 usprøjtet citron
1 æggeblomme
Evt. lidt vand

Bland mel, sukker, hjortetaksalt og evt. kardemomme og vanille. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det til dejen er som brødkrummer. Kom citronskal i og bland godt. Saml dejen med citronsaft og æggeblomme. Tilføj lidt vand, hvis dejen stadig er svær at samle. Tril dejen til en kugle og stil den på køl ½ times tid.

Varm ovnen op til 180 grader varmluft.

Tril dejen ud til lange stænger på ca. 1½ cm.s tykkelse. Skær små pebernødder ud, og læg dem med lidt afstand på 1-2 bageplader beklædt med bagepapir. 

Bages 5-10 min. afhængigt af hvor store/små de er. Hold godt øje med dem. De er jo nogle små størrelser og kan lynhurtigt få for meget. Afkøler 1 minut på pladen og derefter på en rist.

Kommentarer

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig