Gå videre til hovedindholdet

3 x pynt med peberkager

Krans af peberkagestjerner/snefnug

Spiselig juletræs-pynt

Spiselige Til & Fra-kort
"Først skal træet vises, siden skal det spises", lyder det i den gamle julesang.

Herunder følger en virkelig fortræffelig opskrift på peberkager - som er mere end almindeligt inspireret af den opskrift man finder i den fine, fine peberkagebog "Gingerbread wonderland" af Mima Sinclair, og som smager og dufter helt fantastisk af jul. Og herover kan du se tre forslag til, hvordan man kan bruge peberkager til at julepynte og -hygge. 

Peberkager (Antal: Mange)
140 g lys sirup (eller en blanding af lys og mørk sirup)
200 g farin
200 g smør
Revet skal af en usprøjtet citron'
3 tsk stødt ingefær
2 tsk kanel
½ tsk kryddernellike
½ tsk allehånde
½ tsk muskatnød
1 tsk natron
500 g mel + ekstra til udrulning
1 æg

Royal icing:
1 pasteuriseret æggehvide
250-300 g flormelis

Evt. alverdens spiseligt pynt ad libitum

Kom sirup, farin, smør, revet citronskal og krydderier i en kasserolle og varm langsomt op under omrøring, indtil sukkeret er smeltet. 

Varm herefter blandingen op til lige under kogepunktet. Tag kasserollen af varmen og rør natron i. Det får blandingen til at svulme op på den mest fantastiske vis.

Lad blandingen køle let af og kom den i en stor skål. Pisk ægget let sammen og bland det i. Sigt melet ned i skålen og rør rundt til alt er blandet godt sammen.

Kom dejen ud på et meldrysset bord og ælt den kort igennem. Rul den til en kugle, pak den ind i plastikfolie og kom den på køl i mindst 1 time.

Varm ovnen op til 150 grader varmluft.

Del dejen i håndterbare/mindre dele og rul dem ud på et meldrysset bord til ca. 3-4 mm tykkelse. Tag herefter alle dine udstikkere i brug til at udstikke alverdens former og figurer. 

Kommes på en bageplade beklædt med bagepapir og bages til de er gyldne (5-10 min. afhængigt af størrelsen).

Lad kagerne afkøle helt. Rør æggehvide og flormelis sammen, til glasuren har den ønskede konsistens. Pynt af hjertens lyst!

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)