Gå videre til hovedindholdet

Jordskokke & pastinak-suppe med sprøde rodfrugt-chipsSuppe er bare den bedste spise om vinteren. Nem at lave, nærende og varmende. Og denne jordskokke- og pastinaksuppe er ingen undtagelse. Derudover får den en fin, nærmest hvid farve, der kun gør den ekstra lækker. Smagen er mild og cremet. Sprøde, salte, hjemmelavede rodfrugt-chips er nemme at lave og er virkelig prikken over i'et for denne suppe. God og nem hverdagsmad i julemåneden. 

Jordskokke & pastinak-suppe med sprøde rodfrugt-chips (4 pers)
Suppe
500 g jordskokker
4-5 mellemstore pastinakker
5 mellemstore kartofler
1 løg
2 spsk olivenolie
6 dl grøntsagsbouillon
2,5 dl fløde (eller mandelmælk)
Salt & peber

Rodfrugt-chips
200 g. blandede rodfrugter (f.eks. pastinak, gulerod, kartoffel og rødbede)
3 spsk olivenolie
Groft salt

Suppe
Skræl jordskokker, pastinak, løg og kartofler og skær dem i mindre stykker. Varm olien op i en stor gryde og steg grøntsagerne i et par minutter. Tilsæt bouillonen, og lad det koge op. Lad det simre i 15-20 minutter til grøntsagerne er helt mørre og bløde. Tag suppen af varmen og blend den helt glat med en stavblender eller i en blender, der kan tåle den varme suppe. Hæld tilbage i gryden, tilsæt fløde/mandelmælk og smag til med salt og peber. Varm evt. suppen op igen, hvis den er blevet for kold.

Server med et godt brød og rodfrugtchips.

Rodfrugtchips
Tænd ovnen på 150 grader varmluft.

Skræl rodfrugterne og skær dem i så tynde skiver som muligt, evt. på et mandolinjern. 

Læg chipsene i ét lag på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl chipsene med lidt olie og drys med salt. Bag i ovnen ca. 12-15 minutter, men hold lidt øje med dem, for de kan hurtigt få for meget. Tag dem ud, når de er gyldne og sprøde i kanten.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt