Gå videre til hovedindholdet

Fødselsdag i december: Jordbær-lagkage

Som om der ikke er nok at lave i december, var vi så uforudseende for 7 år siden at få barn nr. 2 på d. 11 december, så derfor skal der også altid lige klemmes to fødselsdage ind i en i forvejen proppet kalender, fordi vi både holder en familie-fødselsdag og en fødselsdag for pigerne i klassen.

Til familiefødselsdagen d. 10 december fik vi kagen, som ses på billedet herunder med chokoladekagebund med kirsebærmousse og -gele (opskriften kan findes i november-udgaven af "Spis bedre"-magasinet):
Det 7-årige fødselsdagsbarn med kagen, som hun selv pyntede
Til fødselsdagsfesten med pigerne fra klassen var fødselsdagsbarnets ønske en kage med jordbær og fløde... Men det der med jordbær er jo lidt en udfordring her i vintermånederne, og der er da også brugt frosne jordbær til kagen. Ikke desto mindre blev den - hvis jeg selv må sige det - ret vellykket med fire lag hjemmebagte lagkagebunde, frisk creme af flødeost og flødeskum og masser af jordbær i små stykker. Gæster og fødselsdagsbarn var heldigvis også begejstrede.
Jordbær-lagkage (10-12 pers.)
Kage
4 æg
1½ dl creme fraiche
1 dl kærnemælk
275 g mel
1 tsk vanillesukker
300 g sukker
½ tsk bagepulver
½ tsk natron
225 g smør, stuetemperatur

Fyld
1 pose frosne jordbær (ca. 400 g), optøede
200 g neutral flødeost
100 g sukker
½ tsk vanillesukker
3 dl fløde
Evt lidt lyserød kagefarve

Pynt
Kageperler og krymmel
Evt fødselsdagslys

Kage
Varm ovnen op til 175 grader varmluft. Beklæd to kageforme på ca. 18 cm. i diameter med bagepapir eller smør dem godt med smør.

I en røreskål røres æg, creme fraiche og kærnemælk godt sammen.

I en anden skål blandes mel, vanillesukker, sukker, bagepulver og natron.

Rør lidt ad gangen melblandingen i æg-blandingen. Smørret skæres i mindre stykker og blandes i dejen. Rør til smørret er helt opløst i dejen.

Fordel dejen i de to bageforme (eller bag dem en ad gangen). Bag kagerne midt i ovnen ca. 25-30 min. til kagerne er gyldne og gennembagte. Lad afkøle i formen og derefter på køl, så kagerne er helt kolde, når de skal skåres over. 

Opbevar på køl indtil kagen skal samles.

Fyld
Rør flødeost godt sammen med sukker og vanillesukker. Tilsæt herefter fløden og pisk et par minutter til flødecremen er forholdsvist stiv i det. Bland evt. frugtfarve i (jeg brugte lidt lyserød til halvdelen af cremen). Sæt cremen på køl en times tid, så det sætter sig og er til at smørre ud på kagen.

Skær jordbærrene i små stykker og del i tre portioner.

Skær toppen af de to kager, så de er helt flade. Skær kagerne over på midten, så du har fire, helt flade kage-"skiver". Læg en "skive" på et kagefad, smør lidt flødecreme på, drys med 1/3 af jordbærrene og kom igen lidt creme ovenpå. Gentag med de næste lag. 

Når øverste kage"skive" er lagt på, smørres kagen op med resten af cremen. Hvis cremen er meget flydende (det var den for mig), kan den sættes på køl en times tid, hvis man kan nå det (det kunne jeg ikke, hvorfor min kage fik et lidt udflydende look. It's all the rage in Paris... eller noget). Pynt med dit fineste sukkerkrymmel og evt. fødselsdagslys og stil kagen på køl, til den skal serveres. Kagen er bedst den dag den er lavet, men er dog bestemt spiselig dagen efter.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig