Gå videre til hovedindholdet

Børne-gløgg


Glædelig 1. søndag i advent!

Jeg er meget pjattet med gløgg. Det er rødvin, det er varmt (og varmende), og det er krydret. Det passer perfekt til kulde og vinter og er - så vidt jeg har forstået - endnu en lækkerbisken, vi kan takke vores svenske broderfolk for.

Derfor har jeg også altid syntes, det var lidt ærgerligt for mine børn, at de ikke kunne nyde godt af denne skønne, men  alkohol-holdige drik i juletiden. Men det kan de jo, for selvfølgelig findes der børnegløgg uden sprut. Og guess what? Det er piv-nemt at lave selv!

Denne opskrift indeholder stort set alle de gode ting fra gløgg pånær alkoholen. Den er testet en kold eftermiddag på mine to kræsne piger, der begge drak op og bad om mere. Jeg tog også selv et glas - og det smager dejligt og kan således også anbefales til voksne.
Børne-gløgg (2 kopper)
2 dl solbærsaft eller (endnu bedre) hyldebærsaft, hvis du kan finde det.
4 dl vand
Saft fra 1 appelsin
2 kanelstænger
4 hele nelliker
2 stjerneanis
3 hele kardemommekapsler

1 håndfuld smuttede mandler
1 håndfuld rosiner eller tørrede tranebær

Kom alle ingredienserne i en kasserolle. Hvis du har god tid, kan du lade det stå og trække en times tid eller natten over på køl. 

Varm langsomt drikken op til lige under kogepunktet. Hæld gløggen gennem en si over i to glas. Server med mandler og tørrede tranebær/rosiner og evt. en skive appelsin til pynt.Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt