Gå videre til hovedindholdet

Pain d'Espices

Argh, jeg har simpelthen ikke fået taget nogle særligt gode billeder af dette skøne franske kryddder-brød, pain d'Espices, som jeg serverede til ostebordet ved min yngstes fødselsdag her for et par uger siden. Gæsterne var inviteret til klokken ti, og det var en af de der vinterformiddage, hvor det bare ikke ville blive lyst, så selvom ostebordet var fint og fotogent, så fik jeg bare ikke taget et ordentlig billede. Men brødet er så godt, at opskriften må mangfoldiggøres alligevel.

Pain d'Espices er - udover at have et cool navn - fyldt med de skønneste krydderier, passer vildt godt til alle slags oste og er fuld af nødder og tørret frugt, der giver både smag og tekstur. Og så er det mega-nemt og hurtigt at bage, fordi det er bagt på bagepulver og ikke gær, og derfor ikke skal hæve. Det passer perfekt til det ostebord, du helt sikkert skal have her til nytår, ikke? Hermed varmt anbefalet (og beklager de sølle billeder, der ikke yder det skønne brød retfærdighed)!


Pain d'Espices (1 brød)
1 dl flydende honning, f.eks. akaciehonning
½ dl rørsukker
1½ dl fløde eller mandelmælk
1 tsk stødt ingefær
1 tsk kanel
½ tsk muskatnød
1 dl tørrede abrikoser
½ dl tørrede tranbær
1 dl pistacienødder
1 dl pecannødder
1 dl mandler
2 dl mel
2 tsk bagepulver
½ tsk salt

Tænd ovnen på 150 grader varmluft.

Kom honning, sukker, krudderier og fløde i en kasserolle og varm op til lige under kogepunktet under omrøring. Lad afkøle let.

Abrikoserne skæres i mindre stykker og blandes i en skål med mel, salt, bagepulver, tranebær og hele nødder. Bland honning-flødeblandingen i.

Kom dejen i en smurt rugbrødsform og bag midt i ovnen ca. 45 min eller til brødet er netop gennembagt.

Afkøles før det skæres.  

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Sprød hverdagssalat af spidskål og ærter

Jeg ved ikke, om det at denne salat er SÅ simpel og SÅ hurtig og nem at lave medvirker til, at det er en af mine yndlings-vintersalater? Men faktum er, at jeg er vild med den. Knasende spidskål, søde-bløde ærter og en syrlig dressing smagt godt til med salt og peber. Mere skal der faktisk ikke til, og salaten passer fint som tilbehør til mange af vinterens lidt tunge retter. Den er blevet en klassiker på middagsbordet her i huset. Spidskål- og ærtesalat (nok til 4 pers. som tilbehør) Salat : ½ spidskål 2 dl frosne ærter, optøede Dressing : 3 spsk god olivenolie 1½ spsk hvidvinseddike Salt og peber Lidt frisk dild Skør spidskålen i så tynde strimler som muligt, gerne på et mandolinjern. Kom kålen i en salatskål og hæld olivenolien, eddiken, salt og peber samt finthakket frisk dild direkte over, og vend herefter rigtig godt rundt i kålen, enten med (rene) hænder eller en gaffel og en ske. Smag til - måske skal der lidt mere salt og peber i. Bland til sidst ærte