Gå videre til hovedindholdet

Små sukkerkringler


Flere småkager!

Jeg har bagt virkeligt mange jule-småkager i år - men der har også været mange lejligheder at bage til: Fødselsdag, juleafslutning med mine kolleger, juleaften og juledagene.

Disse små sukkerkringler er super-retro-agtige og smager af sprød mørdej og knaser af sukker. Hvis man har en kringle-form, er de hurtige at lave, men man kan selvfølgelig også trille kringlerne selv - eller bruge en anden udstikker.
Små sukkerkringer (ca. 30 stk)
2 dl mel
½ dl kartoffelmel
½ dl flormelis
100 g. koldt smør
½ tsk vanillesukker
1 æggeblomme

Pynt:
Perlesukker (her den svenske variant)
1 æggehvide

Bland mel, kartoffelmel, flormelis og vanillesukker i en skål. Skær den kolde smør i mindre stykker og gnid den ud i melet til det minder om rasp og der ikke er nogen smørklumper tilbage. Saml dejen med æggeblommen (gem endelig æggehviden til at pensle med).

Læg dejen på køl mindst en time.

Rul dejen ud på et meldækket bord i ca ½ cm tykkelse. Udstik så mange kringer du kan komme afsted med. Læg forsigtigt kringlerne over på bageplader beklædt med bagepapir og stil dem på køl (evt. udenfor i kulden) i ½ times tid. 

Varm ovnen op til 175 grader varmluft. Pensl kringlerne med æggehvide og drys med perlesukker. Bag ca 10 minutter.

Lad afkøle et par minutter på bagepladen, før kringlerne forsigtigt kommes over på en bagerist, hvor de afkøler helt.

Opbevares i en ren og tør kagedåse, hvor de kan holde sig et par uger.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Mere kage til efterårsferien: Tunesiske kaffebrøds-cookies de luxe

"Don't mess with perfection", siger de. Og "If it ain't broke, don't fix it".  Og det kan der godt være noget om. Men selvom Sallings tunesiske kaffebrød står for mig  som en af de ypperste kager i kongeriget, så har jeg tilladt mig at udvikle en variation, som jeg rent  faktisk synes er en forbedring. Tillad mig at forklare: Tunesiske kaffebrød er sprød mørdej formet som horn omkring blødt fyld af marcipan, sukker og kakao og derefter drysset med knasende mandelplitter og perlesukker. SÅ godt! Min eneste anke har dog altid været, at kagen har tendens til at blive en anelse tør, fordi den mestendels består af mørdej. Derudover har fyldet det også med at løbe ud og lægge sig som en (indrømmet) meget lækker karamel rundt om kaffebrøds-hornet. Derfor har jeg i denne upgrade lukket fyldet inde i en småkage-lignende form, så det ikke løber nogen vegne. Og dertil er mørdej-fyld ratioen meget mere passende efter mine smagsløg.  Grunden til a...