Gå videre til hovedindholdet

Fattigmann: Norske klejner med cognac


Som om klejner ikke var fantastiske nok i sig selv, så har nordmændene dælme fundet på at putte cognac i - dét er da genialt!

Smagsmæssigt ligger disse klejner ikke langt fra de danske af slagsen. De bliver dejligt sprøde og smager bare af jul. Men husk at lave dejen dagen før du skal bruge den, for den skal stå på køl natten over.
Fattigmann/norske klejner (Ca. 30 stk)
6 æggeblommer
1 dl sukker
1 dl fløde
1-2 spsk cognac (eller anden velsmagende sprut)
250 g. mel + ekstra til udrulning
½ tsk kardemomme

Derudover:
2 pakker svinefedt eller palmin (1 kg)
Evt. flormelis til drys

Pisk æggeblommer og sukker sammen til det er hvidt og skummende. Kom cognaci og bland igen godt.

Pisk fløden til en blød flødeskum og vend den i blandingen.

Bland også mel og kardemomme i til en jævn dej.

Dæk med husholdningsfilm og stil på køl natten over.

Rul dejen ud på et meldækket bord til den er ca. ½ cm tyk. Med en kniv/pizzaskærer/klejnehjul skæres dejen i diamantformer med et lille snit i midten (se billedet). 
Hver diamantform tages forsigtigt op og vrides som en klejen (dvs. den ene af de spidse ender af diamanten kommes igennem hullet i midten).

Smelt palminen i en gryde og varm den op til 180 grader (hvis man ikke har et sukkertermometer el.lign, kan man stikke enden af en træpind i palminen - når det bobler omkring den, er palminen klar). Kom 2-3 fattigmann i ad gangen og steg til de er gyldne (2-3 minutter) - vend dem en gang undervejs, så de bliver gyldne og sprøde på begge sider. Tag dem op med en hulske, og læg dem til afdrypning på køkkenrulle. Når de er afkølede, kan de drysses med lidt flormelis.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b...

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egent...

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og ...