Gå videre til hovedindholdet

Rustikke rug-sigteboller med æble og valnød


Åh, det her efterår er alt, alt for travlt. Travlt på arbejde, hvor jeg tit er afsted på mini-et-dags-feltarbejde eller ude til interviews og travlt derhjemme med alverdens arrangementer både for børn og voksne. Der er nogen, der trives med mange sociale arrangementer, men jeg kan mærke, at min introverte natur bliver udfordret, når jeg ikke lige en gang i mellem kan trække mig til bare og ikke skal forholde mig til noget. 


Noget af det, der virkelig gør mig godt, når jeg har alt for travlt er at bage. Om det er boller, brød eller kage er underordnet. Det er bare så afslappende og nærmest meditativt at blande en række ingredienser og putte det i ovnen for bagefter at kunne trække duftende bagværk ud.

Disse boller er en efterårsfavorit med æbler og valnødder og er dejlige både at bage og spise.
Rug-sigteboller med æble og valnød (12-16 stk)
30 g gær
4 dl kærnemælk
1 dl vand
2 tsk honning, gerne acaie-honning
2 tsk salt
2 æbler
150 g sigtemel
150 g rugmel
Ca. 200 g hvedemel + ekstra til æltning
100 g. grofthakkede valnødder

Kærnemælk og vand blandes i en røreskål, og gæren røres ud heri, til den er helt opløst. Tilsæt salt og honning.

Skræl æblerne og riv dem på den fine side af rivejernet (selvfølgelig uden kernehuset). Bland æble i mælkeblandingen. Tilsæt sigte-, rug- og det meste af hvedemelet og ælt dejen igennem i 10 min. Det er nemmest med en røremaskine, da dejen er ret våd. Når dejen er æltet færdig æltes de grofthakkede valnødder i.

Drys dejen godt med mel og lad den hæve et lunt sted under et fugtigt klæde i 2 timer.

Slå dejen ned, og hæld den ud på et meldrysset bord. Del dejen i 12-16 stykker afhængigt af, hvor store boller du vil have. Form dejen til boller. Drys bollerne med lidt hvedemel og stil dem til hævning på en eller to bageplader beklædt med bagepapir. Hæver under et fugtigt klæde et lunt sted i 45 min.

Varm ovnen op til 200 grader varmluft og bag boller ne i ca. 20 min. Hold øje med de ikke bliver for mørke. Bank under bunden på en af bollerne - lyder den hul er bollerne færdige.
Lad køle af på en rist.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt