Gå videre til hovedindholdet

Bagte samosas med kartofler og ærter
Hermed det sidste protest-indlæg mod den på alle måder gyselige halloween for i år.

De sidste par indlæg har jeg haft indiske retter på menuen for at rette fokus mod den hinduistiske lysfest Diwali, som blot er en af mange fejringer, der foregår i oktober, og som jeg langt foretrækker frem for den sort-orange skræmmefest, der kører for fulde drøn for tiden.

Sidste indiske ret i denne omgang er samosas, og jeg har svært ved at komme på noget dårligt at sige om disse små mad-pakker: De er crispy udenpå og bløde og krydrede indeni. Det eneste, der måske kunne tale imod dem, er, at de er lidt tidskrævende at lave, så de er nok mere en weekend/ferie-ret end en snack, man lige ryster ud af ærmet en onsdag eftermiddag. Men det er helt klart indsatsen værd - især når de lige er kommet ud af ovnen.

Samosas med kartofler og ærter (ca. 12 stk)
5-6 mellemstore kartofler
1 løg
1½ dl frosne ærter
Ghee/smagsneutral olie/smør
1 tsk løgpulver
1 tsk hvidløgspulver
1 tsk garam masala
1 tsk tørret koriander
1 tsk spidskommen
½ tsk gurkemeje
Salt

4 blade filodej
Ghee/smagsneutral olie

Desuden:
Persille
Chutney eller anden dip.

Skræl og kog kartoflerne til de er mørre. Lad dem afkøle let (man kan også sagtens bruge en rest kolde, kogte kartofler fra aftensmaden i går) og skær dem i små tern (ca. 1x1 cm).

Hak løget og steg det i ghee/olie/smør på en middelvarm pande sammen med alle krydderierne, indtil løget er blødt og gennemsigtigt - 3-4 min. Kom kartoflerne og ærter ved og rør godt rundt så alt dækkes af krydderier. Lad kartoflerne varme godt igennem et par minutter. De må gerne blive lidt mushy, men skal dog beholde lidt struktur så det ikke bliver til kartoffelmos. Smag til med salt.

Tænd ovnen på 200 grader varmluft og beklæd en bageplade med bagepapir.

Filodej er noget mærkeligt noget at arbejde med og skal holdes fugtigt, så det ikke tørrer ud. Tag derfor et blad filodej ud ad gangen, mens resten er dækket af et fugtigt klæde. Skær bladet i fire lange baner. Pensl straks med smeltet ghee eller lidt olie. Put lidt kartoffelfyld i nederste højre hjørne af dejen og fold den i en trekantsform. Bliv ved med at folde indtil dejstrimlen er sluppet op.

Se evt. denne fine, korte instruktionsvideo på YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=VveZxA17hYE

Put de færdig-rullede samosaer på bagepladen og bag midt i ovnen i 12-15 min. Dejen skal være sprød men ikke brændt.

Samosaerne smager godt både varme og kolde. De må dog ikke tildækkes, for så bliver de helt bløde. Server med et drys persille og en gang god chutney (her mangochutney).


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt