Gå videre til hovedindholdet

Apple pie med karamelLige for tiden farer jeg land og rige rundt (okay, det er mest midt- og nordjylland, men det føles som land og rige. Måske fordi jeg bruger offentlige transportmidler?) og laver et-og to-dages-feltarbejde. Det har lært mig to ting: 1) Hvor er det bare et smukt land vi bor i. Man glemmer tit, hvor forskellige egnene i Danmark er. Man skal ikke ret langt væk fra sin egen bopæl, før landskabet ændrer sig. Ikke voldsomt meget - bare nok til, at man bemærker det. Og 2) Hvor er jeg glad for min familie og min hverdag. Selvom jeg kun er afsted 24-48 timer, er det nok til, at jeg savner mine unger og min mand en lille smule. Og det må jo være tegn på, at man har det godt med dem i hverdagen, ikke?

Efteråret er æbletid, og udover at det er skønt at sætte tænderne i et saftigt og sprødt æble, så er æbler også helt geniale i bagværk. Dét er noget amerikanerne har fattet med deres all american apple pie. Denne opskrift på apple pie er meget klassisk med det eneste lille twist, at der er tilsat lidt karamelsovs, hvilket gør tærten ekstra snasket og giver endnu mere dybde i smagen. Den er gode både lun og kold. Den er bare god, punktum:-)

Apple pie med karamel (8-10 pers)
Dej:
300 g mel
2 spsk sukker
225 g koldt smør skåret i mindre stykker
6-8 spsk iskoldt vand
Fyld:
5 ikke-for-syrlige æbler
2 spsk frisk citronsaft
½ dl sukker
½ dl brun farin
1 spsk mel
2 tsk kanel
25 g smør +  ekstra til tærteformen
3 spsk dulce de leche eller anden karamelsovs
1 æg
Perlesukker

Herudover:
Vanilleis
Karamelsauce

Start med dejen. Bland mel og sukker. Smuldr herefter smørret i melet til det minder om grov rasp. Saml dejen med lidt vand. Tilsæt kun så meget vand, at dejen lige kan samles. Dejen skal ikke æltes, men bare samles så hurtigt det er menneskeligt muligt. 


Del dejen i to lige store dele, gør dem flade og runde. Pak hver del ind i husholdningsfilm og læg dem i køleskabet mindst 1 time, og evt. natten over.

Skræl æblerne og fjerne kernehusene. Skær æblerne i tynde skiver og kom dem i en skål. Hæld citronsaften over, og vend æblerne rundt, så de alle bliver dækket. I en anden skål blandes de to slags sukker, mel og kanel. Blandingen hældes over æblerne og igen vendes de rundt, så æblerne alle er helt dækkede af sukker blandingen. Lad stå og trække mens du ruller dejen ud.


Smør en tærteform på ca. 26 cm i diameter, og tænd ovnen på 190 grader varmluft.

Tag dejen ud af køleskabet og rul hver halvdel ud på et meldækket bord, så den passer til tærteformen. Dejen skal ikke være mere end 2-3 mm i tykkelsen. Den er ret porør, så sørg for at have lidt mel under og evt. på den, og flyt lidt rundt på den, så den ikke "gror fast" i bordet. "Underdelen" skal være lidt større end "overdelen", da den også skal dække siderne.

Flyt forsigtigt "underdelen" over i tærteformen og pres den forsigtigt op så den dækker formen helt op til kanten. Skær overskydende dej af. Kom æblerne i og læg dem, så de ligger rimeligt lige/fladt. Skær smørret i små stykker og fordel over æblerne. Dryp med karamel-saucen over æblerne. 

Lav huller i "overdels-dejen" med to små glas i forskellig størrelse - eller lav anden pynt. Sørg dog for, at der er et par huller i dejen, så tærten kan ånde. 

Sæt tærten ind midt i ovnen og bag i 30-35 min. Kig til den efter 20 min. og dæk den med stanniol, hvis det ser ud til, den er ved at blive for mørk.

Lad tærten afkøle lidt, før du skærer i den. Server med is og endnu mere karamelsauce.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)

Saftige rabarber-snitter med sprød crumble

Jamen, jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive andet end at det her er en virkelig god kage med en sød og saftig sandkage-agtig bund, syrligt-søde raberber i midten, toppet af med en gang sprøde mandler og crumble. Den er nem at bage, men kræver lidt opvask, da man skal bruge en del skåle undervejs. Men det er vist også det eneste negative, jeg kan finde på at sige om denne forårs-lækkerbisken. Saftige rabarber-snitter med sprød crumble  (ca 12 stk) Rabarber-fyld 4 stængler rabarber 50 g sukker 2 tsk maizena Crumble 75 g sukker 75 g mel 1 tsk vanillesukker 75 g smør Lidt mandelflager Dej 100 g creme fraiche 1 æg 1 æggeblomme 1 tsk vanille sukker ½ tsk kardemomme 150 g mel 100 g sukker ½ tsk bagepulver ½ tsk natron 100 g smeltet smør Instruktioner Tænd ovnen på 175 g varmluft og lad varme op, mens du laver kagen. Rens og skær rabarberne i 1 cm små stykker. Bland dem godt med sukker og maizena i en skål og sæt