Gå videre til hovedindholdet

Tomat-risotto med langtidsbagte cherrytomater og basilikum olieJamen, jamen, jamen, hvor er det vildt som tingene har udviklet sig de sidste dage! Jeg har ihvertfald aldrig oplevet noget lignende i mit efterhånden halvlange liv. 

Jeg håber - som alle andre - at regeringens tiltag (som jeg synes er SÅ fornuftige) kan forsinke og dæmme op for virussen, så sundhedssystemet kan følge med, og at de næste dage kan få de bedste og mest hjælpsomme sider frem i os (og ikke et ord mere om wc-papirs-hamstrerne, som vist er blevet hånet nok nu).

Min plan for de næste 14 dage (og sikkert også i en rum tid fremobver) er i al sin enkelthed at følge med i og følge myndighedernes opfordringer, og så lave og spise noget god mad (både sødt og salt) undervejs. Der er god tid til at lave den nu. Som Venterpaavin-bloggen, så smukt udtrykte det i en kommentar et sted, så har det aldrig været nemmere at være en superhelt end lige nu: Bliv hjemme, vask dine hænder, se en film - og red liv!

Dagens ret er en lækker tomatrisotto, med hvilken jeg også gerne vil sende en kærlig hilsen til det skønne, skønne land, Italien, som er så enormt presset lige nu.Tomat-risotto med langtidsbagte cherrytomater og basilikum olie (2 pers)
1 løg
2 fed hvidløg
1 spsk olivenolie
1 spsk smør
2 dl risotto ris
1 lille ds tomatpure
1 ds gode hakkede tomater
Ca 5. dl god grøntsagsbouillon
1 tsk tørret timian
Salt og peber
Lidt pinjekerner til drys

Langtidsbagte cherry-tomater:
250 g cherrytomater, gerne på stilk (bare for syns skyld)
3 spsk olivenolie
1 tsk sukker
Lidt flagesalt

Basilikum-olie:
2 håndfulde basilikumblade
1 dl god olivenolie
Salt

Instruktioner
Start med de langtidsbagte cherry-tomater: Varm ovnen op til 150 grader varmluft. Kom cherrytomaterne (gerne med stilk) i et fad og hæld olivenolien over dem. Drys tomaterne med lidt sukker - det får dem til at karamelisere lækkert. Sæt dem i ovnen i 60-75 min til de er gyldne og helt bløde og lækre inden i. Vent med at salte tomaterne til de er færdigbagt.

Til risottoen hakkes løg og hvidløg hakkes fint. Olie og smør kommes i en gerne tykbundet pande og varmes til smørret er smeltet og bruset af. Ved middelvarme kommes løg og hvidløg i og steges 4-5 min til de er bløde og klare. Risen kommes i og vendes rundt i et par minutter. Kom først tomatpure, timian og lidt bouillon ved, og rør godt rundt. Kom herefter skiftevis lidt af de hakkede tomater og bouillonen i med et par minutters mellem. Når risen har opsuget næsten al væsken, hældes lidt mere ved. Rør rundt med jævne mellemrum. Fortsæt på denne måde i 20-25 minutter til risene har opnået en blød og lækker konsistens. Tag af varmen og lad hvile et minuts tid (men ikke meget længere) inden servering.

Basilikumolien laves ved simpelthen at blende basilikum med olie og smage til med lidt salt.

Server den cremede risotto med lækre ovnbagte tomater, basilikumolie og lidt letristede pinjekerner, der giver et dejligt crunch.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)