Gå videre til hovedindholdet

Kärleksmums / Svensk chokoladekage


Jeg går som så mange andre hjemme med mand og børn i disse dage og prøver på alle måder at få det bedste ud af isolationen, og indtil videre synes jeg faktisk, at det med lidt hiv og sving fungerer rigtig godt. Og mindst en gang i timen tænker jeg på, hvor lykkelig jeg er for at bo i et land med et fantastisk dygtigt sundhedsvæsen og en stærk stat, hvor der sidder ordentlige og kompetente mennesker i førerhuset.

Som en del af hjemmeskolingen af vores to piger har jeg - også for min egen mentale sundheds skyld - besluttet, at vi med jævne mellemrum skal bage, og det må gerne være kage. Jeg tænker, at det må høre ind under både madkundskab og almen dannelse. Der skal måles og vejes af, der skal skændes forhandles om, hvem der får lov at måle, veje, røre, hælde (etc. ad infinitum), og der er noget med nogen temperaturer og tidsindstillinger på ovnen, og så er der noget med at høste frugten af ens anstrengelser. Det skal nok blive godt.

Vi har lagt ud med den svenske klassiker Kärleksmums. For hvis ikke vi har brug for noget kærlighedsmums nu, så ved jeg da ikke, hvornår vi skulle have det. Kagen er nærmest en svensk udgave af Den der du ved nok-kagen eller en slags Drømmekage med kakao i. Det må da være lige kagen, der kan sprede noget kærlighed og nogle gode vibes - også så vi kan prøve at begrænse den der surhed (jeg også selv kan mærke) over dem, der endnu ikke helt kan finde ud af at opføre sig hensigtsmæssigt. I stedet prøver jeg at glæde mig over alle dem, der følger de nye "regler" for socialt samvær og al den hjælpsomhed og velvillighed, man kan se og mærke på de sociale medier, eller når man råbe-taler med sine naboer på rigtig god afstand.

Ud over at være en rigtig god "begynder"-kage, som er meget nem og lige ud af landevejen at bage sammen med børn, så smager den også helt eventyrligt godt.  Så jättebra! 

Hav det nu godt derude og pas på hinanden sammen hver for sig!

Kärleksmums (ca. 16 store, kærlige stykker)
Kage:
150 g smør + lidt ekstra til at smørre formen
2 æg
3 dl sukker
2 tsk vanillesukker
1½ spsk usødet kakao
4 dl hvedemel
2 tsk bagepulver
1½ dl mælk

Topping:
100 g smør
2½ spsk mælk eller kaffe
2 spsk usødet kakao
2 tsk vanillesukker
4 dl flormelis
1½ dl revet kokos + lidt ekstra til pynt

Instruktioner
Kage:
Sæt ovnen på 175 grader varmluft.

Smelt smørret i en kasserolle over lav varme og kom herefter mælken i. Stil til side og lad afkøle lidt.

Kom imens æg og sukker i en skål, og pisk rigtig godt igennem til massen er lys og luftig.

Bland mel, bagepulver, kakao og vanillesukker i en skål og bland det herefter i æggemassen sammen med smør-mælken. Rør til alt er blandet, men ikke længere end det, da melet ellers vil gøre kagen sej (altså på en træls måde).

Smør en bradepande eller lignende på ca 25x25 cm grundigt med smør eller beklæd med bagepapir og hæld dejen heri. Bag midt i ovnen i ca. 15 min til kagen er lige netop bagt (den er ikke så tyk, så er hurtigt bagt og skal ikke overbages - så bliver den tør).

Tag kagen ud af ovnen og lad den afkøle lidt, mens du laver toppingen.

Topping:
Smelt smørret i en kasserolle over middel varme. Bland de andre ingredienser i og rør det hele godt sammen over svag varme.

Bred toppingen ud over kagen og drys med kokos (eller flormelis) som pynt.

Lad kagen afkøle helt, inden den skæres i (store) firkanter og tages ud af formen.  

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Lyserøde djævleæg med bacon

Jeg har gennem mit liv set alt for mange amerikanske serier af svingende kvalitet, og derfor er jeg også blevet nysgerrig på alle de sjove former for mad og madtraditioner, de viser eller henviser til i serierne. Jeg kan især huske, at jeg i lang, lang tid havde meget lyst til at smage eggnog - og endte med at lave det selv (lige her :  https://alverdensmad1.blogspot.com/2016/12/eggnog.html ) og cobb salad, som jeg også endte med at lave en variation af selv (lige her:  https://alverdensmad1.blogspot.com/2018/05/cobb-salad-med-jordbr-og-blue-cheese.html ). Jeg kunne også godt tænke mig at lave (og smage!) en rigtig thanksgiving middag, men det må vente, til det bliver vinter igen om lang, lang tid. Men devilled eggs er endnu en ret i den lange række af amerikanske retter, jeg har haft lyst til at prøve. Da jeg så forleden så et billede af en variant, der var lyserød i kanterne, blev jeg bare nødt til at prøve dem.  De smager rigtig dejligt, og man behøver bestemt ikke a

Nemme surdejs-boller

Jeg har af flere omgange forsøgt at blive sådan en type, der har en god surdej kørende.  Jeg synes helt klart, at brød og bagværk smager bedre, når det er bagt på eller med surdej. Men holy smokes, det er svært at holde liv i sådan en størrelse. Jeg har forsøgt mig med flere forskellige opskrifter, og det er da også lykkedes at fremmane flere helt ok surdeje, men alle er afgået ved døden efter ganske få uger, enten fordi de mugnede, eller fordi jeg forsømte dem i en grad, så de til sidst bare var sådan nogle sørgelige væskende klumper, som på ingen måde burde komme i nærheden af menneskeføde. Nu er det imidlertid lykkedes mig at holde liv i en hæderlig surdej i et par måneder. Det, der har virket for mig (og surdejen), har været: Keep it simple. Når jeg opfrisker surdejen, gør jeg det på slump: Smid lidt surdej ud, kom lidt vand og mel i, rør rundt - ikke noget med at veje af og være præcis og alt det der. Og så bor surdejen i vores køleskab selvom sådan én vist egentlig

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)